Foto: Kristjan Lepp
Mitmesugust
9. august 2017, 07:55

Kuidas muutis seksiraamat Eesti staaride elu? Avameelselt räägivad Anu Saagim, Anne Veski, Heidy Tamme ja paljud teised!

Tänapäeval, kui seksiõpetused ilmuvad igas ajalehesabas, on paslik meenutada kõigest 43 aasta tagust aega, mil kogu ENSV oli katarsises Soomest meie riiulitele jõudnud raamatu «Avameelselt abielust» tõttu.

Seoses selle raamatuga meenub huvitavaid ja naljakaid seiku igas peres – kes luges seda kodus teki all, kes pidi taluma avalikku häbistamist. Sellest, kuidas analoogne seksiõpik Poolas ilma tegi, näeb Tartus armastusfilmide festivalil Tartuff humoristlikku filmi «Armastuse kunst» juba 9. augustil. Meie helgemate peade meenutusi lugedes tundub, et Eestis võiks samal teemal suisa seriaali kokku kirjutada – see lööks kõiki vaatajanumbreid!

Anu Saagim (55): «Ma olin ikka šokeeritud!»

Me ju teame, et nii kui raamat tuli, muretseti see igasse koju. Ka meie peres. See oli peidetud teiste raamatute taha. Loomulikult sai üles leitud ja läbi loetud. Ma olin ikka šokeeritud. Tollal kodus ju seksuaalteemadel ei räägitud, see oli tabu. Koolist rääkimata. Meil oli vist üks seksuaalkasvatuse tund ja ka seal eraldati poisid tüdrukutest. Nagu poleks olemaski olnud. Seda raamatut sai põnevusega loetud. Äge, et selline asi kätte sattus. See oli seksipiibel. Sõbrannadega käis küll itsitamise ja punastamise saatel arutelu, kas seda kohta lugesid. Kummaline raamat, sai kapsaks loetud. See on siiani Saaremaal alles, nagu märk mingist ajastust. Kohati olen nüüd maal olles mingi suvalise koha lahti võtnud ning praegu tundub see kõik nii lihtne ja naiivne. Tänapäeva noored õpivad väga varakult.

Olen lapse õpikuid sirvinud ja mõelnud, kuidas küll ajad on muutunud. Minu meelest on äge, et nad võtavad kõike nii loomulikult ja enesestmõistetavalt. Mul on lihtne nendega seksist ja seksuaalsusest rääkida. Pigem pärsiksin vägivaldseid kui seksi ja alastust sisaldavaid filme. Mind ärritab, et alastus ja seks paigutatakse pornograafia alla, et sellest üritatakse teha midagi nilbet ja rõvedat.

Kuidas muutis seksiraamat teiste Eesti staaride elu? Avameelselt räägivad Anu Saagim, Anne Veski, Heidy Tamme ja paljud teised!

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse