Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
9. august 2017, 07:55

Manona Paris: "Seksuaalrevolutsioon lähtuvalt naise vajadusest on aga veel tee, mida mööda tuleks julgemalt käia."

Mäletan hästi, kuidas sain umbes 13aastasena pihku kurikuulsa(lt) kapsastunud «Avameelselt abielust», mille murdmisjoon jooksis mööda 69. lehekülge ja esmast emotsiooni: «Väga loogiline. Ei midagi erilist.»

Millest siis kogu see kära? Seks ja seksuaalsus on läbi aegade olnud põletav-terav teema. Seda on tulnud iga hinna eest vaos ja varjus hoida, nagu ülimat relva. Eriti naiste puhul.

Võib ju mõista, et inimese ürgsem loomus ei suuda oma instinkte ohjeldada, et meie hormoonid võtavad võimust pea üle. Sellisel juhul tuleks aga ära keelata ka kõik vähegi teravamad tööriistad ja rõivastada inimesed hullusärkidesse. Me viibime praegugi ajastus, kui paljas nibu saab sotsiaalmeedias bloki, aga peade mahalõikamine mitte.

Võib-olla on põhjuseks asjaolu, et arusaam sugude võrdsusest on kõigest poolteist sajandit vana. Naised saavad küll väljendada oma arvamust, omada vara ja abielluda südame sunnil. Või siis üldse mitte abielluda ja kulgeda läbi elu mõnel teisel moel. Seksuaalrevolutsioon lähtuvalt naise vajadusest on aga veel tee, mida mööda tuleks julgemalt käia.

On viimane aeg halvad (poistekamba) naljad maha jätta. Hea seks pole sprint maha ja taha. Ega ka kokkulõigatud pornofilmist inspireeritud absurdne voodigümnastika. See on midagi sellist, millisena meie aju (see peamine seksi­organ) seda parasjagu soovib. Vahel ka lihtsalt silitus, kallistus või isegi sügav silmavaade. Ja lõppeks – kelle asi see on, mida üksteise vajadusest teadlikud täiskasvanud oma intiimelus teevad. Peaasi, et teevad.

Miks? Sest seks on osa elurõõmust. See on osa eneseteadlikkusest, enda elu juhtimisest. Kas mõni nimetaks seda feminismiks, emantsipatsiooniks, võrdõiguslikkuseks või millekski muuks, pole üldse tähtis. Peamine on hoida nina päikese poole ja võtta ohjad enda kätte. Pole ju midagi erilist, kui ironiseerida selle kirjakese alguse kombel. Väga loogiline.

PS! Teemal, kas ja kuidas vajab või kardab Eestimaa naiste jõudu, tuntud ka kui feminismi, tule arutle koos minu ja teistega Paides Arvamusfestivalil sel reedel kell 16 eelarvamuslaval!

Sel nädalal soovitan …

  • otse loomulikult muiata ja meenutada koos meiega raamatu «Avameelselt abielust» Eestisse jõudmist. Siis minna Tartusse festivalile Tartuff vaatama, kuidas poolakad samal teemal punastasid ja kokutasid. Seejärel lugeda peale Kätlin Konstabeli seksuaalelu seadmise nippe.
  • panna kindlasti tallele Ragne kiired kodused retseptid.
  • omandada teadmised, kuidas viimaks ometi võita vaidlus (loe: sõda) teemal «Aiasaaduste õige külmutamine».
Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse