Foto: VIDA PRESS
Ilu ja mood
7. august 2017, 15:25

JALAD TAGUMIKU ALT VÄLJA: 9 põhjust, miks iga mees peaks jõutrenni tegema (9)

Art of Manlinessi autor Brett rassib korrapäraselt jõusaalis ning on uurimistööna süüvinud ka trennitegemise teooriasse ja filosoofiasse. Oma tegevuste kaudu on ta jõudnud järeldusele, et iga mees peaks olema tugev ning hea füüsilise vormi loomine ja hoidmine on üks põhilisi mehelikkuse ja meesolemise definitsioone. Ehkki tema põhjendused kõlavad mõnevõrra propagandana ning 21. sajandil ka mõnevõrra anakranosmina ja arusaam mehelikkuse olemusest võib meheti Bretti nägemusest erineda, toome need siiski välja – sest nii mõnigi võib panna natuke mõtlema ka keskmise lödipüksi. 

1. Füüsiline jõud kujutab tänapäeval endast üht vähestest ja samas märgatavaimat erinevust meeste ja naiste vahel

Seda võib nimetada küll rumalaks või arhaismiks, aga tänaseni hinnatakse mehi siiski ka selle põhjal, kas ja kuidas saaks ta hakkama kakluses. Kuigi elame rahulikul ajastul, ei ole muutunud fakt, et nii mehed kui ka naised peavad lugupeetavamaks, autoriteetsemaks, veetlevamaks ja mehelikumaks mehi, kes on tugevad ja vormis. Lisaks kergitab raskuste tõstmine testosterooni taset ning see hormoon on mehelikkuse eluvesi.

2. Jõutrenn parandab nii sinu füüsilist kui vaimset tervist

Lühidalt. Ülekaal tapab. Treenimine hoiab su keha tervena ja seljatab depressiooni.

3. Füüsiline jõud on praktiline ja kasulik igas olukorras

Kuigi elame turvalises linnaühiskonnas, on jõud ikkagi praktiline omadus. Kas sa oled piisavalt tugev, et ükskõik keda kätel põlevast majast välja kanda? Jõud on väga abiks ka siis, kui sul on vaja autost raskeid mulla- või multšikotte aeda vedada. Või siis, kui sul on vaja kallaletungija maha suruda.

Enamasti toetume midagi tehes tehnoloogiale ja tööriistadele, aga ei või iial teada, millal võib tekkida vajadus käed tööle panna ja kui see hetk kätte jõuab, siis oled sa endale jõusaalis kulutatud aja eest tänulik.

4. Füüsiline jõud muudab elu täiuslikumaks ja õitsvamaks

Me kipume sageli pidama jõusaalitrenni millekski tuhmimatele meestele mõelduks. Tõmbame võltsjoone ajude ja lihaste vahele. Aga ajalooliselt on ka paljud filosoofid, poliitikud ja kirjanikud rõhutanud, et arendada tuleks nii keha, mõistust kui hinge. Nad on leidnud, et ilma tugeva kehata ei suuda mees iialgi oma teiste väärtuste kõrgeima potentsiaalini jõuda.

5. Füüsilise jõu arendamine on õppetund

Selle tegevusega kaasnevad valu ja vajadus pühenduda. Need aga kasvatavad sinus muuhulgas distsipliini, vastupidavust ja tagasihoidlikkust. Raskuste tõstmine vormib mehe iseloomu. Sa õpid, et miski hea pole saavutatav ilma tööta ja teatava koguse valuta.

6. Jõud on meie väärtuste selgroog

Tugev keha on omamoodi raamistik, mille külge kinnitada oma moraalseid väärtusi. Inimese voorused ei tule nii hästi esile, kui ta trepist teisele korrusele jõudes hingeldab.

7. Jõud kinnitab meie väärtused meie külge

Meile võib meeldida kena käitumisega, aga nõrguke mees. Kuid me ei mõtle temast kui mehelikust mehest, sest me ei taju tema heade omaduste taga sitkust ja jõudu, mida on vaja, kui moraalseid ja intellektuaalseid iseloomuomadusi proovile pannakse.   

8. Jõu treenimine on austusavaldus esivanemate suhtes

Enne moodsaid aegu pidi mees ellujäämiseks ja paljunemiseks olema füüsiliselt tugev. Mehed, kes pidid end panema proovile lahingutes ja jahiretkedel, julgesid teha suuri asju. Mehed, kes olid kõigi raskustega toimetulemiseks piisavalt tugevad, olid need mehes, kes said isaks ja andsid edasi oma geene. Nõrgad ... surid enamasti lastetuna ja geenid koos nendega.

Mis tähendab, et me pärime mineviku kõige tugevamatest, kiirematest, nutikamatest ja vapramatest meestest – alfaisastest. Ja mida me selle pärandiga peale hakkame? Mängime videomänge või istume päev otsa tugitoolis, ise näost kartulikrõpse sisse ajades?

Kangi tõstmine on justkui küünla süütamine oma mehelike esivanemate mälestuseks.

9. Jõutrenn on lihtsalt vinge ja mehelik ... vingelt mehelik

See on väga mõnus tunne, kui sa tead, et suudad paraja rauaportsu maast lahti kergitada. Näed end koos kangiga peeglist, lased kuuldavale isase rõõmukarje ja tunned end tükk aega nagu metsloom.