Foto: Phovoi R.
Mitmesugust
2. august 2017, 07:58

Spetsialist õpetab, kuidas oma tudengist lapsele sobiv eluase leida

Kuu aja pärast asub suur hulk gümnaasiumilõpetajaid jätkama haridusteed kõrgkoolis. Mida silmas pidada, kui sul tuleb teise linna õppima asuvale lapsele eluaseme üürimisel abiks olla või see lausa ise soetada? Soovitusi jagab Epicenter Kinnisvara müügipartner Peeter Õkva.

Kuna kõik soovijad ühis­elamusse ei mahu, peavad sisseastujad ja nende vanemad võtma vastu otsuse, kas leida korter üüriturult või see osta ja pärast õpingute lõppu uuesti maha müüa või välja üürida.

Kui plaanid korteriostu

Võta kodu ostmist kui pikemat ja läbimõeldud investeeringut. Korteri pangalaenu igakuine tagasimakse on enam-vähem võrdne üürisummaga, mida sarnase korteri üürimisel maksma peab. Eluaset uuesti müües on võimalik aga laenumakseks kulunud summa tagasi saada. Samuti on võimalik kodu kunagi ise välja üürida ja tulu teenida.

Uus korter

Kui on oluline, et tudeng elaks uuemas, hea planeeringu ja mõistlike küttekuludega korteris, vali uusarendus. Enamikul neist tehak­se mõni aasta pärast valmimist värskendusremont, probleemide esinemisel likvideerib arendaja need tasuta ja mõistliku aja jooksul. Lisaks ei kaasne kommunaalarvetega ühistu võetud laenu tagasimakseid või remondifondi. Pärast kooli lõppu on uuemat korterit ka lihtsam müüa või üürile anda.

Kasutatud korter

Juhul kui uus maja pole prioriteet, kaalu kasutatud korteri ostmist. Nii Tartus kui ka Tallinnas on enamik kortereid ehitatud nõukogude ajal, kui ehituskvaliteet erines kohati väga suurel määral. Vanemat korterit soetades uuri eriti renoveerimata maja puhul, kas olemas on ühistu ja kui aktiivselt see tegutseb. Kuigi paljud vanemad paneelmajad näevad välja ühesugused, võivad need ökonoomsuse poolest üsna palju erineda. Seepärast tasub alati uurida maja kohta ühistu esimehe käest ja küsida korteri müüjalt näha ka igakuiseid küttearveid.

Mida tuleks silmas pidada siis, kui plaanid korterit üürida? Uudista värsket Naistelehte ja saad teada!

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse