Foto: Aldo Luud
Mitmesugust
2. august 2017, 07:57

Setu legend Kauksi Ülle: "Inimene peab olema vaimselt väga tugev, et võiks paarisuhtes olla."

Setu legendi ja kuue lapse emaks nimetatud Kauksi Ülle muigab, et nende kandi vanad ütlesid targasti: «Ull võid olla, aga kaval pead olema.» Tema enda meelest on tänapäeval kõige tähtsam see, et oled töökas, saad oma naabritega hästi läbi ja lood endale oma tolerantse usu.

Obinitsas elav Ülle (54) nendib, et kogukonna elujõuks ei piisa pelgalt suvekodu soetamisest. «Üks asi on, kui Setumaale on ostetud suvemaja. Teine asi on need, kes tulevad elama ja on ka kogukonnaliikmed. Mõttetu on talu osta, kui ei taha ise tööd teha.»

Kes on sulle vaimsust ja muud olulist õpetanud?

Elus on olnud igasuguseid õpetajaid. Kindlasti oli üks hea õpetaja mu vanaema Elisabeth. Ta oli hea, vapper ja töökas. Tema hakkamasaamine oli täiesti eriline. Vanem tütar on tema moodi. Erinevatel aegadel on olnud mitmeid toredaid mõttekaaslasi ja vaimseid inimesi. Ülikooli ajal lugesin palju näiteks Jaan Kaplinski loomingut. See mõjutas mind.

Mida elu ise on õpetanud?

Igal inimesel tuleb elu õppetunde ette ja neid ei tule võtta kui kannatust. Mu emal on krooniline vaimuhaigus. Tal diagnoositi see juba ammu, aga raviti valesti. Selle tulemusena ema invaliidistus. Nüüd tuleb teda elu lõpuni hooldada. Ka üks tütar on erivajadusega.

Mäletan, kui olin pärast sünnitust haiglas ühes palatis kahe samasuguse saatusega naisega. Üks naine küsis, mille eest küll teda on karistatud. Leppisime siis kolmekesi kokku, et ei hakka end süüdlasena tundma. Me ei võta seda kui karistust. Peame lihtsalt toime tulema. Tuleb leppida sellega, mida muuta ei saa.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse