Foto: RETSEPTID: NELLY VAHTRAMAA, LIA VIRKUSE JA ANTON MIHKELSONI «TATRTATOIDUD. PILAFIST ŠOKOLAADIKOOGINI»
Mitmesugust
29. juuli 2017, 08:00

KATSETA SUPERJÕUJOOKI: Tatrakissell annab energiat ja väge

Seda kisselli võib nimetada jõujoogiks, kuna toortatar annab energiat ja väge. Tavalist kartulitärklist asendab edukalt toor­tatra-peenjahu, sest see sisaldab tärklisetaolist valku. Võib valmistada vedelama või paksema kisselli (siis suurenda jahukogust). Eriti kasulik on tatrakisselli tarvitada enne intensiivset tegutsemist (füüsiline ja vaimne töö, sport, eksamid). Seda võib süüa desserdina (eriti hea jahutatuna tatraküpsiste või juustuga) või võtta kaasa päevaseks joogiks-toiduks.
  • 1 liiter vett
  • 3–4 sl toortatra-peenjahu
  • 3–4 dl värskeid marju või
  • puuviljapüreed
  • 2–3 sl mett

Lahusta jahu kolmes klaasitäies vees ja sega ühtlaseks. Lase üks klaas vett keema ning vala sinna sisse peenikese joana jahu ja vee segu. Sega pidevalt, et ei tekiks klimpe. Oota, kuni kõik läheb keema, tõsta pliidilt ära.

Kui kissell on jahtunud alla 40 kraadi, vala segades sisse ettevalmistatud marja- või puuviljapüree ja mesi. Hästi sobivad purustatud marjad, värsked puuviljamahlad või vees leotatud kuivatatud puuviljad.

NB! Toortatar sisaldab suurel hulgal P-vitamiini (8000 mg / 100 g), mida nimetatakse sageli kapillaaride vitamiiniks, kuna see on vajalik kapillaaride seinte moodustamiseks, tugevdamiseks ja taastamiseks. See vitamiin peatab ka suhkruhaiguse arengu ja on võimeline osalema isegi selle ravimises. Looduslikes produktides on P- ja C-vitamiin ühe ning sama ühendi koostisosad ja nende suurepärased omadused avalduvad eriti efektiivselt koostoimes. Neid vitamiine on kasulik tarbida alati koos, seega on soovitatav lisada kissellile palju C-vitamiini sisaldavaid marju (mustikaid, vaarikaid, aedmaasikaid, jõhvikaid) ja puuvilju (näiteks kiivit).

Uudista värsket Naistelehte ja saad veel palju häid ideid, kuidas hoida kokku kilodelt ja kaloritelt!

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse