Foto: Laura Riihela laura@picturesbyl
Mitmesugust
24. juuli 2017, 08:00

Mida peavad aga teadma inimesed, kes endal tõepoolest gluteenitalumatust kahtlustavad?

Gluteenivabast dieedist on saanud moetrend inimeste seas, kes tsöliaakiat ei põegi, kuigi ilma vajaduseta võib selline toitumine teha rohkem halba kui head. Mida peavad aga teadma inimesed, kes endal tõepoolest gluteenitalumatust kahtlustavad?

Eesti Tsöliaakia Seltsi (ETS) juhatuse liikmete Katre Trofimovi ja Riin Jõgi sõnul on gluteenitalumatus ehk tsöliaakia Eestis aladiagnoositud haigus ja sageli ei osata oma sümptomeid sellega seostada. «Kindlasti ei tohiks aga ise endale diagnoosi panema hakata,» rõhutab Riin Jõgi.

Tsöliaakia vallandavad päriliku eelsoodumusega inimestel nisust, rukkist, odrast ja ristsaastunud kaerast valmistatud toiduained. Nendes teraviljades sisalduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakiahaigel peensoole limaskest – järk-järgult hävivad limaskesta hatud kuni täieliku kaoni.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse