Foto: Pixabay
Mitmesugust
17. juuli 2017, 22:06

Mullune moos käärita veiniks

Praeguseks on juba selge, kas jõuab eelmise suve moosid enne uute tegemist ära süüa või mitte. Usin perenaine ei lase midagi raisku minna – tee oma sahvririiulile seisma jäänud moosid veiniks. Usu, külalised üllatuvad!

Moosis on olemas nii puuviljad kui ka suhkur, mis teeb sellest veini jaoks igati väärt tooraine. Sobivad ka kompotid ja siirupid, eriti hea materjal on aga külmutatud toormoos. Oluline on vaid, et hoidised poleks riknenud – hea veini saab siiski vaid kvaliteetsest toorainest.

Punane või valge?

Moose valides mõtle, kas soovid valget või punast veini. Valge jaoks vali hoidised, mis tehtud õuntest, tikrist, rabarberist, kollastest ploomidest või muust sarnasest. Punase või roosa veini tarbeks vali tumedad marjad. Mustad sõstrad annavad ilusa sügavpunase värvi, vaarikas kirkama roosa ja maasikas õrna pastelse tooni. Veini värvusest saab aimu juba siis, kui moosid on vees lahustunud.

Hoidiseid võib ka julgelt segada, nii saab lõpptulemus põnevam. Mõned marjad sobivad aga paremini kokku kui teised. Näiteks must sõstar on nii tugeva maitsega, et maasikas kaob selle kõrval ära. Rabarber sobib aga maasikaga lausa suurepäraselt, üks täiendab teist ja tulemuseks on kerge ja õrnalt roosakas vein. Oluline ongi, et oleks nii hapet kui ka magusust.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse