Foto: Pixabay
Mitmesugust
16. juuli 2017, 22:06

Eeterlik õli – kasulik mitmel moel

Looduslikud eeterlikud õlid leevendavad stressi ja kosutavad tervist. Suvel kasuta ära ka nende võimet peletada sääski ja puuke ning leevendada putuka­hammustusi. Baasõlidega saad aga mahendada päikesepõletust.

Aroomteraapiasalongi Salubre terapeudi Sirje Maripuu sõnul ei tohi ühtegi eeter­likku õli puhtalt otse nahale kanda. Erandina toob ta välja lavendli- ja teepuuõli, kuid ka neid võib tupsutada vaid väikesele piirkonnale. Naha­ärrituse vältimiseks segatakse eeterlikke õlisid mõne tilga kaupa kas baasõli, piima või koore sisse. Vanniks soovitab terapeut lisada näiteks 3–6 tilka 100 ml piima hulka. Arvestada tuleb, et vees eeterlikud õlid ei lahustu. Kuna õli imendub kõige paremini niiskesse nahka, tuleks omatehtud õlikreemi kasutada vahetult pärast dušši, vanni või saunaskäiku.

«Eriti suvel peab aga meeles pidama, et tsitrustaimedest kogutud õlisid ei tohi kasutada päikese kätte minnes,» hoiatab Maripuu. Ultraviolettkiirguse ja konkreetse aine koosmõjul võivad nahas tekkida keemilised ja bioloogilised muutused. Just tsitruselised suurendavad tundlikkust ultraviolettkiirguse suhtes. Protsessi käigus moodustuvad vabad radikaalid ja monohapnik kahjustavad raku membraane, organelle ja valke. Peale tsitruseliste kuuluvad fototoksiliste ehk valgustundlike õlide ja õlisegude hulka ka ingveri-, melissi- ja kassiaõli. «Valgustundliku eeterliku õliga päikese kätte jäämisel võib nahk ajutiselt pigmenteeruda, muutuda punaseks või ärritunuks. Paranemiseks võib kuluda paar nädalat,» selgitab terapeut. Sel ajal tuleks päikest täielikult vältida ja turgutada nahka näiteks rafineerimata kookosõliga.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse