Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
31. mai 2018, 17:01

Igasuvine meeleheide: mis aitaks sääsekuplade sügelust ometi leevendada? (4)

Nagu igal suvel – jälle teevad meelehärmi sääsed ning kogu keha sügeleb nagu hull. Mis aitab sääsehammustustest tingitud sügeluse vastu?

Sääsehammustust ei pruugi sa tundagi, kuid sääse sülg tekitab kerge allergilise reaktsiooni. See on inimese jaoks kahjutu, kuid kuna see reaktsioon paneb kõik sügelema, on see üks tüütumaid asju suvel, kirjutab Bild der Frau

Samas tuletatakse meelde, et sääsehammustust ei tuleks mingil juhul kratsida. Sedaviisi võivad bakterid sattuda haava ja nahas tekkida põletik.

Milline on kiirabi sääsehammustuste korral?

Parim on hammustuse paika jahutada – hoida sügelema kippuval kohal külma ja niisket lappi. Külma on mõistlik panna ka õrnadesse paikadesse, näiteks silmalau peale.

Enamikul juhtudest turse leevendub ka kõik saab korda. Apteegist võid küsida ka sügelust leevendavaid salve ja geele, hea on, kui need sisaldaksid mentooli või hüdrokortisooni.

Kui sa oled sääsehammustuste vastu allergiline ehk hammustuskohad paistetavad, muutuvad punetavaks ja soojaks, oleks mõistlik arstiga nõu pidada. Kui oled sääskede vastu allergiline, siis püüa nendega kokkupuudet lihtsalt vältida.

Millistest kodustest vahenditest leiab leevendust sääsehammustustele?

Kui apteek on kinni, leiab leevendust ka kodustest vahenditest. Näiteks panna sääsehammustuse kohale lahjendatud äädikaga kompressi või panna sibulaviile sääsehammustuse peale. Sügelust leevendavad ka teepuuõli või tiigrisalv. Aiast võib noppida ka teelehe- või petersellilehti ning hoida nendest tehtud kompressi hammustuse kohal paari tunni jooksul.

Kõige mõistlikum oleks aga sääsehammustusi ennetada. Selleks:
• Kata käed ja jalad pikkade heledate riietega;
• Kasuta sääsetõrjevahendit.
• Ära kasuta parfüüme, ihupiimasid, šampoone.
• Hoia sääsevõrgud akende eest ja riputa see ka ümber voodi.
• Kui avad akna, kustuta tuled.