Foto: VIDA PRESS
Suhted
6. juuli 2017, 15:15

Tunned end üksildasena? Räägi naisterahvaga (2)

Teadusuuring näitab, et nii mehed kui naised tunnevad end vähem üksildasena, kui nad on saanud suhelda naisterahvaga, vahendab Psychology Today.

Iga inimene on vähemalt korra või paar tundnud üksildust. Heteronaised kipuvad üksindustunde rünnaku puhul viskuma meesterahva sooja embusse. Aga tuleb välja, et ükskõik kui lohutavad mehed ka poleks – mis puutub tähendusrikaste sidemete loomist (just need leevendavad üksildust), siis on mehed kahest sugupoolest vähem osavad.

Uuringu järgi suudavad naised paremini pakkuda sellist tüüpi suhtlust, mis üksildust vähendab – ja seda nii meestele kui naistele.

96 kolledži vanima kursuse tudengit salvestasid ja hindasid kahenädalase perioodi jooksul kõiki oma suhtluskogemusi ja selgus, et nii mehed kui naised tundsid end just pärast naisega suhtlemist vähem üksildasena.

"Mida rohkem aega veetsid tudengid naistega, seda vähem nad end üksi tundsid," võttis kokku psühholoog Carolyn E. Cutrona.

Uuringut analüüsinud suhte-ekspert Kira Asatryan märgib, et üksildust vähendava suhtlemise vundamendiks on tunne, et teine inimene sind mõistab. Ning kuigi mehed on suutelised naisi tundma õppima ja seda mõistmistunnet pakkuma, on põhjust arvata, et naised teevad seda kiiremini.

Põhjus: naised kalduvad juba loomu poolest jagama isiklikku infot vabamalt kui mehed. Suhtluses ongi nii, et kui üks pool jagab midagi isiklikku, siis on tõenäolisem, et ka teine vastu midagi oma erasfäärist paljastab. Lisaks on naised osavamad isiklikku teavet meelde jätma ja edaspidises vestluses kasutama ning tundeid märkama ja kinnitama.