Foto: Cherry Laithang
Mitmesugust
4. juuli 2017, 13:40

Naeratava depressiooni mask tapab

Tema ja tegi enesetapu? Mis mõttes? Ta oli ju alati nii särav, rõõmus, edukas, saja asjaga sai hakkama, ja kui tore elu tal oli! Midagi polnud ju puudu? Sellist ehmatust ja tohutut segadust saab vahel kuulda inimeste suust, kui otsuse enda eluga lõpparve teha on teinud keegi, kelle puhul pole depressiooni ja elutüdimust kuidagi märgata olnud. Kuidas vaadata naera­tava depressiooni maski taha, analüüsib pereterapeut Kätlin Konstabel.

Kui depressiooni puhul on tüüpilised tunnused elurõõmu kadumine, energia ja toimetulekuvõime vähenemine, siis selle haiguse nn naeratava versiooni puhul võib inimene paista rõõmus, tegus ja igati edukas. Tegelikult on see mask. Sellise ebatüüpilise depressiooni puhul ei pruugi inimene ise üldse aru saada, mis tema hinges toimub. Ta võib ka peljata oma tegelikku seisundit teistele välja näidata ja pingutab igal võimalikul moel, et seda ei juhtuks.

Naeratava näo taga võib peituda masendus- või tühjustunne, üksindus, meeleheide või hoopis seletamatu emotsionaalne tuimus ja rahulolematus. Võib aga olla lihtsalt pidev ebamäärane tunne, et kõik on kuidagi valesti. Et raske on millelgi mõtet leida, elus puuduvad värvid – kuigi kõik ümberringi pulbitseb.

Kuna meeleheidet püütakse kõrvale suruda, väljendub depressioon une- ja keskendumishäiretes, seletamatus pidevas pingesolekus, ärrituvuses ja ärevuses. Levinud on psühhosomaatilised kaebused nagu väsimus, seletamatud peavalud, surutustunne, seedeprobleemid, seinast seina kõikumised söögiisus, seksisoovi langus. Elatakse küll aktiivset ja põnevat elu, aga midagi tõeliselt ei naudita.

Peaaegu täiuslik kattevari

Kuigi pealtnäha on elu korras, nõuab see tohutut pingutust, ka siis, kui inimene ise seda ei tunnista. Igal hommikul jõutakse tööle, aga seal keskendumine on iseasi. Sõpradega aja veetmine tundub pealtnäha lõbus, aga kogu aeg on sees väsimus ja õõnes tunne. Kodus püütakse olla hea partner ja lapsevanem, aga saadakse aru, et pole jaksu teiste muredele ega rõõmudele täiel rinnal kaasa elada. Kuni elu püsib enam-vähem tavapärastel rööbastel, oskab naeratava depressiooniga inimene end toimimas hoida ja mask püsib ees. Kui aga elus tuleb ette oluline muutus (eriti kui see on negatiivne), võib inimene täiesti ootamatult kokku variseda ja igasuguse funktsioneerimisvõime kaotada.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse