Foto: Pixabay
Mitmesugust
1. juuli 2017, 16:35

Mida tohib komposti panna? (1)

Kompostimine on väga vana praktika jäätmete töötlemiseks, mis on viimasel ajal teinud tõelise tähelennu − nüüd kompostitakse isegi linnas. Mida tohib komposti panna ja mida mitte?

Kompostida tohib kõiki aia- ja majapidamisjäätmeid, nagu marjade ja juurviljade koori, liha-, kala- ja muid toidujäätmeid, kohvi- ja teepuru koos filtritega, keetmis- ja loputusvett, pehmeid ja niiskeid pabereid ning munakoori, samuti lemmikloomade jäätmeid ning väikeste tükkidena looduslikke kiude.

Komposti hulka võib panna näiteks puuviljamädanikku haigestunud õunu, kärnalisi kartulimugulaid, roostesse haigestunud sõstra- ja pihlakalehti, võrklaiksusse ning jahukastesse haigestunud taimi, sõstra ja karusmarja kahjurivastsete ja lehetäide kahjustustega võrseid ja lehti ning pahklestakahjustustega lehti; tükeldatult või kaetult ka pahklestakahjustustega sõstraoksi, kahjustatud maasikapõõsaid ja tütartaimi, jahukastega kaetud lehti ja võrseid ning katkisi ja viirushaigustega kartuleid.

Grilli- ja ahjutuhk on kompostmullas isegi soovitatav, sest see on suurepärane väetis. Ka sõnnik sobib kompostimiseks.Tänapäeval tasub otsida pakenditelt märget “biolagunev” – kui selline märge on olemas, võib neid pakendeid alati julgelt kompostida.

Pigem ära lisa suurtootlusest pärit arbuusi-, banaani- ja tsitruseliste koori – need sisaldavad suures koguses kemikaale ning lagunevad halvasti. Kui siiski otsustad need komposti lisada, tasub need väikesteks tükkideks lõikuda.
Ära pane komposti lemmikloomade väljaheiteid (võivad levitada haigusi), liha ja konte, sest temperatuur ei tõuse kompostis nende lagundamiseks piisavalt kõrgele ja need lähevad roiskuma. See omakorda meelitab ligi närilisi ja teisi loomi-linde. Samal põhjusel pole head ka piimatooted, õlid, rasvad ja erinevad kastmed.
Haiguste levimise vältimiseks on mõistlik mitte panna komposti ka mädanenud õunu, haigeid roosi- või viljapuuoksi, tomatitaimede lehti ja varsi pärast korjeaja lõppu ja männiokkaid. Need tuleks kas põletada või maasse kaevata.

Ära kindlasti pane kompostrisse umbrohutõrjevahendeid ja kodukeemiat, siis ei saa sa pärast komposti aias kasutada – mulla kaudu jõuavad inimesele kahjulikud kemikaalid ka toitu. Samal põhjusel ära heida kompostikasti ka grillsütt, mis on keemiaga immutatud. Komposti ei sobi ka tolmuimejakotid, plastmass, kumm, nahk, sigaretikonid, läikepaberil ajalehed ja ajakirjad.