Foto: Danielle MacInnes
Mitmesugust
9. juuli 2017, 22:32

Viimane aeg maasikad sügavkülma pista! (26)

Jaheda suve pluss on see, et veel praegugi saab turult maasikaid osta ja sügavkülma panna. Millist sorti eelistada ja kuidas maasikaid külmutada, sellest juttu teemegi. Järgnevaid tarkusi saad kasutada ka teiste marjade külmutamisel.

Turule minnes võta kaasa lai ja madal punutud korv, sest pehme ja umbne kilekott on maasikate säilitamiseks sobimatu. Ostes eelista tugevasti lõhnavaid, kõvu, kuivi, erksavärvilisi marju. Poolvalminud maasikad pärast korjamist enam edasi ei valmi. Ära osta marju, mille küljest on tupplehed eemaldatud – need riknevad tavapärasest veelgi kiiremini. Närtsinud ja tuhmid tupplehed reedavad, et marjad on kaua seisnud. 
Suuruse poolest on parim valik keskmise suurusega marjad. Erakordselt suured marjad on küll atraktiivsed, kuid võivad olla seest tühjad, väga pisikeste maasikate tupplehtedest puhastamine on aga suurte koguste korral makorda aeganõudev ja tüütu.

Kõige tervislikum on maasikaid sügavkülmutada naturaalse roosuhkru, mitte kõige odavama valge rafineeritud peedisuhkruga. Külmutamiseks tasub eelistada väikseid ja tiheda tumeda viljalihaga marju, nt sorti "Senga Sengana". Sügavkülma sobib ka traditsiooniline maasikasort "Polka", samuti "Salsa", kuna need on kõvema kestaga marjad. Selliseid marju on hea viilutada ja üles sulatades ei teki liigselt vedelikku. "Polka" on üldse hea universaalne sort, sest marjad ei lagune ka moosiks keetes.

Nippe maasikate sügavkülmutamiseks

  • Kui maasikad on puhtad ja korjatud päikesepaistelisel päeval, võib need panna karpi pesemata ning puhastada vajaduse korral prahist kuiva pintsliga.
  • Kui marju on tarvis loputada, tee seda enne tupplehtede eemaldamist, siis säilib marjade maitse ja mahlasus paremini. Loputatud marjad tuleb nõrutada väga hoolikalt sõelal.
  • Kuna suhkur kuivade marjadega ei haaku, võib neile peale valada veidi jahtunud suhkrusiirupit. Suhkrusiirupit tasub lisada ka marjade väljanägemise ja maitse parandamiseks.
  • Maasikaid võib külmutada ka suhkruga. Ühe liitri marjade kohta võta 0,5–4 dl suhkrut sõltuvalt marjade happesusest.
  • Väikesed marjad võid külmutada tervelt, suured aga poolita pikuti, sest nende keskel on tavaliselt suurem või väiksem tühik, mis võtab asjatult ruumi ja võib põhjustada marjade mittetäielikku külmumist.
  • Kuna marjad säilivad omas mahlas paremini kui kuivalt, vajuta hiljem purustatult tarvitamise jaoks mõeldud marjad karbis kokku teise samas mõõdus karbiga. Täida vabanenud ruum uute marjadega ja korda vajutamist, jättes karbi kõrgusest umbes 1/10 tühjaks, kuna külmumisel marjamahl paisub. 
  • Lase maasikatega täidetud karpidel enne külmutamist külmkapis jahtuda. Hoia paar tundi külmkapis ja tõsta siis sügavkülma. Jahtunud marjad külmuta kiiresti kõrgete miinuskraadide juures, sest liiga aeglaselt külmunud maasikad on maitsetud ja neist voolab sulamisel kogu mahl välja. 
  • Marju võib külmutada ka kandikutel. Lao marjad toidukilega kaetud kandikule ühe kihina ja külmuta kiiresti. Külmunud marjad paki hiljem kas suurematesse karpidesse või kilekottidesse.
  • Püreena külmutamiseks hõõru marjad koos suhkruga püreeks. Lisa liitri marjade kohta üks kuni poolteist liitrit suhkrut. Suhkur lisa osade kaupa ja sega, kuni suhkur on lahustunud. 
  • Püreena maasikaid säilitades pakenda püree väikestesse karpidesse ja külmuta kiiresti.
  • Karpidesse pandud tükeldatud maasikad võid pärast külmutamist välja võtta ja kilekottidesse pakkida. Selliseid brikette mahub külmikusse rohkem. Karbid võtavad servade tõttu sügavkülmikus liigselt ruumi ja neid on suhteliselt tülikas mahutada. 
  • Maasikatele võid valada peale ka värsket mett, mis ei lasegi maasikatel jääkõvaks külmuda – nii saad neid kiiresti tarbida.

ERALDI

Kuidas külmutatud maasikaid õigesti sulatada

Tervelt 50–98% maasikate C-vitamiinist säilib ka sügavkülmutamisel. Aastaid ei tasu siiski marju külmas hoida, sest pärast üheksa kuu möödumist hakkab jääkapis toiduaine oma toiteväärtust kaotama.
Et maasikad ei muutuks ülessulamisel vesiseks, tuleb neid sulatada aeglaselt, toatemperatuuril umbes 4–5 tundi. Sulamise kiirendamiseks võib marjadele lisada suhkrut või valada need üle kuuma suhkrusiirupiga. Kord üles sulanud marju enam uuesti külmutada ei tohi.
Kui eesmärgiks on C-vitamiini säilitamine marjades, tuleks need sulatada üles võimalikult kiiresti (veekindlalt pakituna soojas vees või mikrolaineahjus). Samas võivad marjad sel moel üles sulatades jääda vesiseks.

Millist maasikasorti külma panna?

"Maasikate magusus ei peaks olema ainus kriteerium, mille põhjal neid moosikeetmiseks või külmutamiseks varuda," ütleb EMÜ põllumajandus- ja keskkonnainstituudi doktorant Tõnu Tõnutare, kes kaitses äsja maaülikoolis väitekirja maasikate antioksüdantide sisaldusest. Tema soovitab keetmiseks-külmutamiseks ostes valida sort, mille viljaliha on ka seest tume, näiteks "Senga Sengana" või "Polka".
Maasikasortide antioksüdatiivsetele omadustele on seni pööratud vähe tähelepanu, aga selgub, et sordid on selles mõttes väga erinevad. Tõnutare selgitab Maalehes, et mida tumedam on mari, seda rohkem sisaldab see antioksüdantide hulka kuuluvaid antotsüaane. "Viimased annavad maasikatele nende värvuse," võtab Tõnutare kokku. Erinevus on suur! Nii näiteks sisaldas 100 grammi "Senga Sengana" sordi maasikaid antotsüaane keskmiselt 60,05 mg, "Polka" marjad 44,05 mg, "Clery" maasikad 35,07 mg, "Rumba" maasikad 30,62 mg, "Sonata" marjad 30,25 mg ja "Darselecti" maasikad 27,79 mg.

Lugu ilmusid esmakordselt 2015. juuli Naistelehes.