Foto: Karl Martin Räästas
Mitmesugust
21. juuni 2017, 07:58

KANNAPÖÖRE: kontskingadel juristist sai kaitseliidu miinipildur

Nääpsuke miinipildur Helen Allas naudib stereotüüpide kummutamist. «Olen alati olnud vastuvoolu ujuja. Mulle šokiteraapia meeldib. Paratamatult on meestel vahel eelarvamuslik suhtumine. Kui ütlen, et olen miinipildur, vastatakse kerge muigega: «Muidugi oled»,» räägib ta.

Kuid Helen (38) on peale selle ka naiskodukaitse väljaõppe arendusspetsialist, nooremseersant, reserv­väelane ning miinipildujarühma parameedik. Ta on õppinud juristiks ja töötanud transpordivaldkonnas. Nüüd aga teenib ta peamiselt kodumaad. 23. juunil on naine naiskodukaitse ridades paraadil ainult ettevalmistusfaasis Rakveres, siis kimab tagasi, et osaleda Kiilis maakaitsepäeval.

Metsas pitspesu ja automaadiga

Helen meenutab, kuidas ta osales 24. veebruaril Eesti Vabariigi 95. aastapäevale pühendatud kaitse­jõudude paraadil. Ettevalmistused selleks hakkasid juba aegsasti. Seeliku ja kontsadega on saadud rividrilli ning kogemust oli tal varemgi, kuid paraadil marssimine mõni number suurema talvevormi, rakmete, kiivri ning automaadiga rinnal oli paras füüsiline koormus.

On ütlus, et kaitsejõududes pole naisi ega mehi – kõik on võitlejad. «Mina, naine, aga lükkan selle siiski ümber. Mul on seljas laiguline vorm, selle all meeste soe pesu, peas kiiver, rakmete paunades granaadiheitja Carl-Gustafi kaitsmed, rinnal automaat AK-4 ning marsin külg külje kõrval meestega kui võrdne võrdsega. Hoolimata kõigest sellest jään ma ikka Eesti naiseks ning seda ei võta minult ükski levinud ütlus,» sõnab ta söakalt.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse