Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
14. juuni 2017, 07:58

Manona Paris: võin öelda, et mõned mu elu parema kogemused on saanud alguse millestki väga negatiivsest

Ah, miks ma nii loll olen! Tuleb tuttav ette? Sinu eneseneedmised on palved, mis sillutavad teed luhtumise poole. Kui oled veendunud, et kukud läbi, või oled küündimatu ja korrutad seda endale nii alateadlikult kui ka valjult, ole kohe äraspidisel moel mureta – saavutad soovitu. Lähebki kõige liha teed. Kellade ja vilede saatel.

Niimoodi kirja pannes tundub see ju üsna veider – kes meist ikka vägisi endale paha koju kutsub. Kes end ikka ise lolliks peab? Ometi on seda meie elus nii palju. Jälgisin natuke aega inimesi ja adusin, kui kergesti tuleb just naistel üle huulte esmase viltuvedamise peale: ah, olen ise loll. Me oleme justkui alati esmalt valmis selleks, et asi läheb untsu.

Sellest patust pole ma ka ise puhas. Taipasin vaatlustööd tehes oma jahmatuseks, et kostitan ka ise end nii valjult kui ka mõtetes minineedustega. Teate küll - korraks läheb midagi nihu ja juba lendab: ah, totakas! Sest vaadake, iga selline asja eest teist taga magategev hinnang oma tegevusele on vaadeldav kui needus, kirjutab esoteerik Kadri Heinmaa sellenädalase Naistelehe veergudel. See on elu läbi negatiivi, mille hävitavast algest arusaamiseks pole vaja nõiaoskusi. Seda kinnitaks iga psühholoog.

Miks me seda endale (ja vahel ka oma kõige armsamatele) teeme? Puhtpraktiliselt võib see ju tunduda nutikas ja ennast säästev mõtteviis. Kui me keskendume alati halvimale võimalusele, ei saa see meid nii palju haavata. See on üsna iseloomulik ühiskondadele, mis on olnud pikka aega suletud või elanud mingit tüüpi hirmu all. See on ka iseloomulik inimestele, kel on olnud põhjust muretseda isikliku turvalisuse pärast. Meie minevikuvarjud on aga jäänud möödanikku ja on tagumine aeg lõpetada maailma mõtestamine läbi musta energia. Kas me oskame muidu tõeliselt hästi ära tunda ja kasutada olukordi, mis võiksid tuua head?

Sest vaadake, ma ei usu, et keegi tegelikult loll on. Sellist nähtust pole olemas. Elus on olukorrad, mis annavad kogemusi, ning nende väärtus ei pruugi esimesel pilgul sugugi selge olla. Võin julgelt öelda, et mõned mu elu paremad ja edukamad kogemused on saanud alguse esmapilgul millestki väga negatiivsest.

Sestap – vähem enesepeksu ja rohkem julgust võtta ka esmapilgul halbadest kogemustest või seikadest parim, nagu on öelnud meie kaanestaar Anni Rahula. Naisteleht lubab sulle sel teel olla hea kaaslane, kellega meelt lahutada ja oma teadmisi täiendada.

Sel nädalal soovitan …

  • lugeda lähemalt, kuidas töötab iseenda äraneedmine.
  • minna suvele vastu õigete maasikatrikkidega.
  • omandada lameda kõhu teooria.
Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse