Foto: Tiina Kõrtsini
Mitmesugust
10. juuni 2017, 15:36

Tarmo Kruusimäe: "Minu jaoks olid soomlased ikka intelligentsed inimesed, mitte sellised, kes siinsetes baarides lällamas käisid."

Eesti üks lähinaabreid, meie vennasriik Soome peab sel laupäeval oma iseseisvumise 100. aastapäeva. Kalevipojad, Tuuslar, viinaturistid ja värviline traat – igaühel meist on oma Soome. Milline on sinu?

Mari Kalkun ja Tarmo Kruusimäe jagavad enda mälestusi.

Tarmo Kruusimäe ehk Kojamees, poliitik, muusik

Minu esimesed kontaktid soomlastega tekkisid umbes 1980ndate lõpus, aga esimest korda sain Soome alles 1992. Varem mulle saadetud küllakutseid ei rahuldatud, ehkki olin kindel, et tahan minna ja näha ning tagasi tulla. Luba anti neile, kes läksid ja jäid. Althõlma sai igasuguseid Soome ajakirju ja plaate, nagu näiteks Suosikki ja Soundi, sest tänapäeval nii tavaline vaba info liikumine oli siis keelatud. Eks need kujundasidki mu maitset, nii nagu ka (raadiojaam) Radiomaffia. See oli elukool. Õppisin ka keele päris hästi ära. Mäletan, et ükskord kuskil peol pidin Nõukogude Liidu passi näitama, sest keegi ei uskunud, et ma eestlane olen. Ka siis arvati, et küllap ma mingi vene naise võtsin. Mul oli vintis peaga väga ladus soome keel.

Rock Summeril sai Leningrad Cowboysiga palju koos aega veedetud, nagu ka paljude levimuusika tegijatega. Minu jaoks olid soomlased ikka intelligentsed inimesed, mitte sellised, kes siinsetes baarides lällamas käisid.

Loe Mari Kalkuni muljeid ja mälestusi digiajakirjast!

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse