Dr Jaan TroostFoto:
Kultuur
8. juuni 2017, 09:58

Ilukirurgia läbi meistri kogemuse

Palju on ilmunud artikleid iluoperatsioonidest ning mitmetest füüsilistest ja emotsionaalsetest hüvedest, mida erinevad välimust tõhustavad protseduurid pakuvad, kuid harvem avaneb võimalus kiigata selle tööstuse köögipoolele. Täna on meil aga harukordne võimalus usutleda dr Jaan Troosti – oma ala tippspetsialisti, kes on toimetanud inimeste ihu parandamise ja tõhustamise kallal enam kui neli kümnendit.

Kuidas te jõudsite ilukirurgiani?

Olles töötanud enam kui kakskümmend aastat üldkirurgina, oli mul kõrgem kategooria kirurgia erialal. Ühel heal päeval tekkis mul võimalus hakata Eesti-Soome ühisettevõttes tegelema ilukirurgiliste operatsioonidega. See võimalus tundus mulle äärmiselt sümpaatne ning soostusin rakendama oma seniseid kogemusi, et aidata inimesi oma iluideaalile lähemale. Aasta oli siis vast 1993, mil täiendasin oma teadmisi ilukirurgia erialal ühes tunnustatud erakliinikus Prantsusmaal. See sündmuste jada on tänaseks viinud selleni, et olen esteetiliste operatsioonide kunsti praktiseerinud juba enam kui kakskümmend aastat.

Milline iluoperatsioon on Eestis kõige populaarsem?

Enamik patsiente on naised, kes valdavalt soovivad korrigeerida või suurendada oma rindu.

Kas te oskate öelda, miks enamik naisi just selle protseduuri kasuks otsustab?

Põhjuseid on mitmeid. Olgu see siis kas geneetiliselt väiksemapoolsed rinnad ning lihtne soov oma büsti suurendada, emadusejärgselt ära vajunud rinnad, suurema kaalukaotuse tulemusena ära vajunud rinnad või siis rinnavähi tagajärjena tehtav rinna rekonstruktsioon.

Millised on kõige sagedamini esilekerkivad küsimused rinnaoperatsioonide kohta?

Kõige sagedamini uuritakse implantaatide vastupidavuse, eluea ja turvalisuse kohta. Samuti küsitakse, kas rinnasuurendusoperatsioon takistab tulevikus imetamist. Kui rääkida vastupidavusest, siis implantaadid suudavad taluda oluliselt suuremat jõudu, kui tegelikult mõistlik oleks. Samuti, isegi sellisel ebatõenäolisel juhul, kui implantaat peaks kehas purunema, on selles sisalduv meditsiiniline silikoon loodud olema organismile ohutu. Seega miskit halba juhtuda ei saa. Rääkides implantaatide elueast – tänapäeval võib implantaatide elueaks lugeda julgelt 10–15 aastat ning kui probleeme ei teki, ei ole tegelikult ka näidustust implantaatide vahetamiseks. Mis puudutab aga imetamist, siis üldjuhul implantaadid ei sega imetamist, kuid siiski on mõistlik ajastada rinnasuurendusoperatsioon aega, mil plaanitud laps on sünnitatud. Seda sel lihtsal põhjusel, et emadus mõjutab rindade suurust ning välimust üpris palju.

Mis on kõige pentsikumad soovid, mida teie patsiendid on esitanud?

Paraku pean ma siinkohal vastama igavalt, sest väga pentsikuid soove ei ole ma enda karjääri vältel kohanud. Ei inimesi, kes endale sarvi või kihvasid ja vurrusid ihalevad, ega inimesi, kes oma kõrvanibusid ninaga ühendada tahavad. Pikantsemad soovid piirduvad kõigest suurte implantaatide sooviga, nii ütleme 1000 cc – see on enam kui kaks kuni kolm korda suurem keskmisest paigaldatavast implantaadisuurusest. Enamik minu paigaldatud implantaatidest on 285 kuni 365 ml.

B-Lite implantaadid Foto:

Kuidas on rinnasuurendus­operatsioon muutunud viimase paarikümne aasta jooksul?

Peab tunnistama, et kardinaalseid muutuseid ei ole olnud. Pigem on sama protsessi täiustatud peensusteni, viies sel moel riski nulli lähedale ning muutes lõpptulemuse oluliselt paremaks. Mis puudutab implantaate, siis enne viimast paari aastat, väikese erisusega ergonoomiliste implantaatide vallas, oli selles aspektis täielik sisuline stagnatsioon.

Nüüd, mil turule on tulnud uued kergekaalulised B-Lite implantaadid, on neid hakatud oluliselt enam küsima. See on ka mõistetav, sest kuni 30% kaaluvahe, võrreldes vanema põlvkonna implantaatidega, on tegelikult märkimisväärne võit. See võimaldab lühendada operatsioonijärgset taastumisaega ja ka parandada hilisemat elu – sest pahatihti võrduvad suured rinnad ka seljavaludega. B-Lite implantaatidega on see mure kuni kolmandiku võrra väiksem.

Mis mõtteid sooviksite te lugejatele lõpetuseks edasi anda?

Ootamatu küsimus. Minu soovitus oleks kindlasti hoolikalt mõtelda, uurida iseseisvalt soovitava operatsiooni kohta internetist, kirjutada tekkinud küsimused üles ning need julgelt konsultatsiooni pakkuvale kirurgile esitada. Siinkohal rumalaid küsimusi olemas ei ole. Mis puudutab aga otsust teha esteetilise kirurgia operatsioon, siis see saab alati olla ainult sügavalt isiklik otsus – inimese keha ja tema elu on üksnes selle inimese otsustada. Kui olete veendunud, et soovitav operatsioon viib teid oma iluideaalile lähemale ning teeb sellevõrra õnnelikumaks, siis tasub seda kindlasti teha.

Dr Jaan Troost on tegev Tallinnas asuvas The Health Clinic butiik-meditsiiniagentuuris. 
The Health Clinic on viimasel ajal lisatähelepanu saanud ka sellega, et aeg ajalt üllatavad nad kampaaniatega, mille raames pakuvad tasuta konsultatsioone.

E-mail: [email protected]
Tel: 600 0925
www.thehealthclinic.eu