Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
7. juuni 2017, 22:09

Üks muna päevas ja laps kasvab?

BBC kirjutab Ecuadoris läbi viidud uuringust, kus uuriti alatoidetud lapsi ning otsiti lahendusi sellele, kuidas laste kasvu ja füüsilist arengut ka tagasihoidlikes majanduslikes tingimustes toetada. Vastus oli lihtne: väikelaps peaks sööma päevas ühe kanamuna.

Vahet pole, millisel kujul seda süüakse: keedumuna, praemuna, omlett, millegi muu sisse segatud muna... Igas variandis sobib. Kehv toitumus on see, mille tõttu on 155 miljonit alla viieaastast last maailmas oma vanuse kohta liiga väikest kasvu. Need on lapsed, kes enamasti pärit kodudest, kus toitu on vähe või harva. Esimese kahe eluaasta jooksul on korralik toitumine hädavajalik. Sellel eluperioodil tekkinud kasvuraskusi on hilisemas eas enamasti võimatu tagasi pöörata.

Teadlane Lora Iannotti ja tema meeskond andsid Ecuadoris 160 lapsele võimaluse süüa iga päev muna. Igal nädalal kontrollisid teadlased väikelaste arengut ja ka seda, ega kellelgi neist muna vastu allergiat ei tekkinud. Mõistagi ei tohi sellisel juhul muna toidu sisse toppida!

Munasöömine vähendas väljavalitud laste grupi kasvuprobleeme pea poole võrra, hoolimata sellest, et paljud neist olid juba uuringu alguses väikest kasvu. Lora Iannotti imestas ka ise, kui tõhus niivõrd lihtne abivahend võis olla. Munad on toitainerikkad ning väikesele lapsele suhteliselt kergesti seeditavad. Munad peavad alati olema korralikult läbi kuumutatud, et vältida kõhuhaigusi ja baktereid. Nagu tuleks vältida muna söömist allergia puhul, ei ole tarvis ka liialdada ja lapse menüü täiesti munakeskseks teha. Tasub meeles pidada, et antud uurimistöö viidi siiski läbi lastega, kes tõepoolest olidki mingil määral alatoitunud.

Hea toitumine on ikkagi mitmekesine.