Foto: PantherMedia / Scanpix
Mitmesugust
7. juuni 2017, 21:22

Peidetud valu: mida ütlevad inimesed naisele, kes ei saa lapsi... (25)

Huffington Posti blogis kirjutab oma kogemusest noor naine, kellele öeldi juba teismeeas, et emaks tema ilmselt ei saa, sest ta on viljatu. Inimesed, kes tema olukorrast kas teavad või ei tea, ütlevad aga sageli asju, mis on mõtlematud. Mitte kõik need laused pole pahatahtlikud. Küll aga valusad. Kas ka sina oled nagu selle loo minategelane ning kas oled mõnda neist lausetest kuulnud?

"Sa pole isegi abielus, ela päev korraga!"

Jah, olen noor ja vallaline. Aga mõtlen hirmuga sellele, et kunagi, kui mu elu armastus tee minuni leiab, siis ei suuda ma talle pakkuda elu suurimat kingitust...

"Mul on üks tuttav, kellel oli täpselt sama asi ja siis tema..."

See on ilmselt kõige julgustavam ja tagamõttelt kõige sõbralikum viis mind lohutada. Aga teate, see ei lohuta mind, sest see on kellegi teise, kellegi võõra edulugu, mis ei pruugi minul üldse korduda.

"Nii noor, sa ei teagi veel, kas üldse last tahadki."

Noorus ei tähenda, et ei tohi kurvastada või selle peale mõelda. Või et ma ei tea, mida ma tahan.

"Moodne meditsiin suudab imesid teha!"

Meditsiin on tõepoolest imelise arengu teinud. Kuid see on hirmutav, mõelda sellele, et kas pean tõesti oma keha sellest kadalipust läbi vedama? Ega see lihtne protsess pole (ja edu pole alati garanteeritud). Kas ma jõuan selle eest maksta? On see valus? Kui mind topitakse hormoone täis, kas suudan töö ja muu eluga hakkama saada?

"Tead, nii kaua kui oled terve ja aktiivne..."

Ma olen maratone jooksnud. Oskan tervislikult toituda. Sport ja hea toit ei too viljakust sinna, kus seda pole.

"No ega see mingi vähk pole."

Jah, seda on mulle tõepoolest öeldud. Ma pole kunagi väitnud, et raske haiguse või vähiga võitleval inimesel on minust kergem. Samas on paljud viljatuse põhjused seotud vähiga inimese hilisemas eas. "Tore", et meelde tuletasid.

"Vähemalt ei pea sa kartma ootamatut rasedust."

Tõepoolest, planeerimata rasedus minu murede hulka ei uulu. See-eest oleks tore ka teada, et kui rasedust planeerin, siis ei saa see olema tõeline katsumuste ja pettumuste rada.

"Sul pole kunagi päevi! Ma olen nii kade!"

Tahad, vahetame kohad?

"Oh, mina nagunii lapsi ei taha, minu jaoks ei kõla see üldse jubedalt."

Aga mina tahan. Jäta mulle õigus leinata seda, mis minul tõenäoliselt olemata jääb ja ära ole nii tundetu.

"On sul üldse endal lapsi?"

See on lause, mida kuulen neilt, kes minu olukorrast ei tea. Töötan haridusvaldkonnas ning inimesed, kes on pettunud kas süsteemis endas või milleski muus, armastavad mult seda ikka ja jälle küsida. Sa ei tea kunagi, kellele sa selle lause vihahoos välja pritsid.