Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
6. juuni 2017, 21:37

Mida teeksid, kui oleksid taas 21? (11)

Veebileht The Art of Manliness avaldas 1920ndatel ilmunud mõtisklused keskealiselt mehelt, kes arutles oma kirjatükis selle üle, mida ta ütleks, kui saaks kohtuda noorema iseendaga. Ta pani kirja kümme nõuannet 21-aastasele noorukile, kes ta kunagi oli. Kas ligi saja aasta vanused soovitused kõlavad ka sulle mõistlikena?

1. Kui oleksin 21, siis teeksin seda, mida saan, seni kuni tekib võimalus täita oma unistused. Kui oleksin kunstnik, siis joonistaksin reklaame, kuniks tekib võimalusi maalida alasti naisi või maastikke. Muusikuna mängiksin pigem tänaval kui et üldse mitte. Või siis läheksin tööle, mis mulle ehk päris ei istu, aga on parem kui tühja unistamine.

2. Kui oleksin 21, oleksin avatud mõtlemisega ja kohaneksin eri olukordade ja inimestega. Mees, kes otsib enda ümber vaid enda arvates ideaalseid inimesi võiks samahästi jõkke hüpata.

3. Kui oleksin 21, hoolitseksin oma keha eest.

4. Kui oleksin 21, hoolitseksin ka oma vaimu eest. Mõistan nüüd, et edu võti peitub ennekõike minu enda aju kvaliteedis ja jõus. Seega pean seda treenima.

5. Kui oleksin 21, oleksin õnnelik. Õnn ei peitu juhustes või olukordades, vaid ainult minus endas ja minu suhtumises.

6. Kui oleksin 21, ei ootaks ma abieluga. Abielluksin kas või vaese mehena ja vaese tüdrukuga. Ma olin vaene, elasin läbi rasked ajad ja töötasin ennast üles. Mitte ühelgi neist perioodidest ei oleks ma üksikuna edukam või õnnelikum olnud.

7. Kui oleksin 21, hakkaksin raha säästma.

8. Kui oleksin 21, õpiksin inimestele meeldima. Oleksin puhas, viks, kenasti riides, jälgiksin oma sõnu ja hääletooni. Oleksin ülitäpne, mitte hilineja või laiskleja. Ja vestleksin inimestega meeldivalt. Heaks jutukaaslaseks olemise võti ei ole muu kui tõepoolest siiras ja isetu huvi teise inimese vastu.

9. Kui oleksin 21, siis oleksin tugevam ja ei vinguks. Pettumustest ja ebaõnnestumistest tuleksin ikka naeratusega välja, sest selline on võitja mõtteviis.

10. Kui oleksin 21, annaksin iseendale tõotuse. Olla aus, puhta meelega, isetu, lugupidav, vapper, ustav ja nii edasi. Tunnen paljusid usundeid ja enamikes neist on samad nõuded. Nagu öeldakse: kõik head mehed on pärit samast religioonist. Mehe eluteel tuleb ette palju küsimusi ja dilemmasid. Vaid eelnevalt oma südametunnistust tundes suudab ta neile vastuseid leida.