NÕUTU: Mehel jääb üle ainult nõutult vaadata oma autot, mille puu on lömastanud.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
31. mai 2017, 04:00

Moskvat rüüstas sajandi torm

Lastearst Jekaterina käis oma uute jooksukingadega pühapäeval Moskva heategevuslikul maratonil "Jooksvad südamed" ja esmaspäeval lippas noor naine samades jooksukingades läbi tuulise Gorki pargi. Hirmsa raginaga langes tema kõrval iidne puu, naine ei jõudnud reageerida, jäi tüve alla ja hukkus.

Jekaterina on üks neist 16 inimesest, kes sai esmaspäeval surma Moskvas või selle ümbruses – kes langenud puude all, kelle otsa lendas lahti rebitud bussipeatus või katuselt valla pääsenud metalltahvel.

Kiirabi ei jõudnud rohkete väljakutsete tõttu igale poole, kuigi neid oli linnas stardivalmis 180. Kohati takistasid sõidukite liikumist teele kukkunud puud.

NÕUTU: Mehel jääb üle ainult nõutult vaadata oma autot, mille puu on lömastanud. Foto: Reuters / Scanpix

Eile kinnitasid asjatundjad, et Moskvas on palju vanu põduraid puid, kuid nende asendamine on seotud sellise bürokraatiaga, et pigem jäetakse need järjekordset tormi ootama. "Just seetõttu hukkusid inimesed!" süüdistavad eksperdid.

Moskva oblasti Krotovo külas langes puu 11aastasele tüdrukule, kelle elu ei suudetud päästa. Üks tormi küüsi sattunuist oli 20aastane Darja, kes kiirustas koos sõbratariga ülikoolist koju, kui neidude kõrval rebis tuul puu koos juurtega maast välja. Sõbratar jõudis kõrvale hüpata, Darja mitte.

"Kuulsin tohutut raginat ja siis naise hingevapustavat karjet," tsiteerib Soome Iltalehti pealtnägijat.

"Jooksin karje poole ja nägin naist, kes seisis ja karjus täiest kõrist. Teine naine oli puu all. Püüdsime koos teiste lähedal olnud meestega puu naise pealt ära tõsta, kuid oli selge, et tema elu enam päästa ei õnnestu. See oli kole pilt, kõikjal veri."

Hoiatus jäi saatmata?

Moskva oblastis kaasnes tormiga mõnel pool äike. Štšolkovos süütas pikselöök liinibussi, kuid teadaolevalt pääsesid sõitjad sellest õnnelikult välja.

Eile puhkes ajakirjanduses ja sotsiaalmeedias meelepaha, sest paljud polnud saanud erakordsest kliimanähtusest teavitama pidanud SMS-teadet.

Eriolukordade ministeerium kinnitas, et korraldus sellise teate saatmiseks saadeti kõigile kolmele suuremale mobiilioperaatorile, kuid Riias tegutsevale opositsioonilisele uudisteportaalile Meduza ja portaalile RBK ütles anonüümseks jäänud teavitaja, et SMSi saatmise ettepanekus oli kirjas vaid mõni Venemaa pealinna rajoon.

Hiljem lisas ajalehe Vedomosti infoportaal, et kahe mobiilioperaatori sõnul said nad teate alles kell 16.30, pärast seda, kui uudistes olid juba kõlanud teated tormi esimestest ohvritest.

Kahjurõõmu äratas sotsiaalmeedias teade, et peaminister Dmitri Medvedjevi residentsist Gorki 9 ei pääsenud liikuma seal parkinud autod, sest tee oli maha langenud oksi ja puid täis.

Medvedjevil olid külas Hispaania ärimehed ja neid saatvad ajakirjanikud. Osalt kisti katus ka senati paleelt Kremlis, kus on tormi ajal Prantsusmaal visiidil olnud president Vladimir Putini tööruumid.

Moskvas pole sellist tormi nähtud 130 aastat, ütleb ilmateenistus. Eelmine suurem torm 19 aastat tagasi tõi küll suuremat kahju hoonetele ja loodusele, kuid hukkunuid oli märksa vähem.

Tuule kiirus ulatus puhanguti üle 30 meetri sekundis. Linnapea Sobjanin avaldas kaastunnet hukkunute peredele ja lubas ainelist abi nii neile kui ka tormis viga saanutele. Torm liikus teisipäeval Moskvast kaugemale, elektrikatkestustest teatati Vladimiri, Tuula ja Tveri oblasteis.

Eilne ilmaennustus lubas, et Volga äärde jõudes väheneb tuule kiirus 22 meetrini sekundis, kuid Moskva kohta anti taas lähipäeviks tormihoiatus. Tõsi, tuule kiiruseks ennustati vaid 17 meetrit sekundis.

Torm tappis 16 inimest

Eile ütles Moskva linnapea Sergei Sobjanin, et Venemaa pealinnas ja selle ümbruses hukkus esmaspäeval möllanud tormis ja paduvihmas 16 inimest. Haiglatesse toodi 146 vigastatut.

Torm tappis 16 inimest. Foto: Reuters / Scanpix

Eile oli veel ravil 108 patsienti, nende seas 22 last. Kaheksa haiglates ravil oleva inimese seisund on raske.

Sobjanini sõnul said suuremaid või väiksemaid vigastusi 243 hoone katused, ümber kukkus 135 tänavavalgustusposti.

Tuul kiskus maast või lükkas pikali ligikaudu 14 000 puud ja vigastada sai 2000 sõidukit. Moskva lennujaamadest teatati kolmest viga saanud lennukist. Sobjanin kinnitas, et eile kõrvaldas tormikahjustusi 30 000 inimest.