Foto: Pixabay
Mitmesugust
27. mai 2017, 13:04

Kuidas vältida suhtekolmnurka?

Pinged, konfliktid ja negatiivsed emotsioonid on sisse kirjutatud igasse paarisuhtesse. Üsna sageli haagitakse sellistes olukordades suhtele juurde keegi kolmas – pingemaandaja väljastpoolt. Nähtuse üle arutleb pereterapeut Kätlin Konstabel.

Kui kahe inimese vahel on arusaamatus, tuleks asi omavahel ära lahendada. Vahel ei tundu see aga võimalik või pole piisavalt julgust ega oskust. Sageli luuakse siis tahes või tahtmatult hoopis kolmnurki. Enamasti mõeldakse suhtekolmnurga all küll armukesi ja kõrvalsuhteid, aga pereteraapias (kus kolmnurkade analüüs on oluline teema) nähakse seda palju üldisemalt: kaks inimest ei lahenda omavahelisi probleeme isekeskis, vaid otsivad pingeleevendust väljastpoolt, kaasavad kellegi või millegi. Kaasamine ei pea alati tähendama kellelegi kurtmist, see võib olla ka tähelepanu täiesti teisele teemale pööramine.

Kolmnurkade mitu nägu

Kui elukaaslaste vahel on teemasid, millest ei taheta rääkida (sest kisub tüliks, ei oska jutuks võtta või pole harjumust), võib kolmandaks nurgaks osutuda sõbranna või sõber, kummagi ema-isa, õde või vend. Neile saab näiteks helistada ja muret kurta. Mõnikord võtavad aga partnerid pingelise päristeema asemel jutuks ühe või teise poole vanema, tuttava – räägitakse millestki muust, mitte omavahelisest läbisaamisest. Ka armuke võib kolmnurka sattuda nii inimesena, kellele saab muresid kurta, kui ka armu­kadeduse teemana, mida suhtes üles võtta.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse