Mitmesugust
25. mai 2017, 23:25

Kümnendik Eesti elanikest ei korista oma kodu kunagi

Valio Gefilus jogurti- ja keefirisarja uuenduse raames läbi viidud uuringust selgus, et 5% Eesti elanikest koristavad oma kodu vaid kord aastas ning tervelt kümnendik inimestest ei tee seda mitte kunagi.

Uuringu eesmärk näha, kuivõrd teadvustavad inimesed bakterite kohalolu neid ümbritsevas elu- ja töökeskkonnas ning mida teevad inimesed, et end tervist kahjustavate bakterite vastu kaitsta.

Pea pooled uuringus osalenutest kinnitasid, et koristavad oma kodu iga nädal hügieenilist puhtust tagavate vahenditega. Kõige aktiivsemalt kannavad oma kodu puhtuse eest hoolt pensionärid ning mitte-eestlased on mõnevõrra hoolsamad koristajad kui eestlased. Enamus 18-25 aastastest noortest ütles, et koristab kodu põhjalikult umbes kord kuus.

Uuringust selgus, et enamus inimesi kasutab kahjulike bakterite vastu võitlemiseks vaid kõige elementaarsemaid abinõusid – nad pesevad käsi pärast kindlaid toiminguid, hoiavad kodu normaalses korras ja püüavad toituda tervislikult. Umbes kolmandik inimesi peab oluliseks ka puu- ja juurviljade pesu enne söömist ning samuti kolmandik inimestest ütles, et peseb oma käsi väga tihti ja põhjalikult.

Toitumisnõustaja Külli Holstingu sõnul tuleb end kahjulike bakterite eest kaitsta, süües toitu, mis tugevdab meie soolestikus elavate kasulike bakterite elujõulisust.

„Soolestikus pesitseb tohutul hulgal baktereid, kelle kogukaal moodustab lausa ühe kilogrammi inimese kaalust. Suur hulk nendest bakteritest on inimese immuunsüsteemi tugevuse säilimiseks hädavajalikud ning nende tervist tasub eriti kevadperioodil tugevdada, süües mitmesuguseid fermenteeritud tooteid ning erinevaid kasulikke piimhappebakteritega rikastatud toite,“ sõnas ta.

Mida teadlikult valime toitu, mis annab meile lisaks maitseelamuse ka tervist toetavaid piimhappebaktereid, seda vähem peame tundma muret selle pärast, kuivõrd meid ohustavad meie kodus, tööl ja avalikus ruumis kahjulikud bakterid.