Foto: Elisa Rannala Photography
Mitmesugust
24. mai 2017, 22:55

Omanäoline moeetendus esitab Eesti rahvuslikku käsitööd modernses võtmes

OmaMood on viiendat korda toimuv omanäoline moeetendus, mille eesmärgiks on tuua osalejani klassikalise käsitöö elemendid modernses võtmes.

OmaMood 2017 on saanud inspiratsiooni loodusest ja ürgsetest metsadest ning etenduse kontseptsiooni elemendiks on lõng, mis seob ja ühendab ning millest võib alguse saada midagi uut ja seninägematut.

Rahvuslik käsitöö on eestlaste vaimse kultuuripärandi oluline osa ja tükike meie identiteedist, mis on siiani igapäevases kasutuses ning arengus. OmaMood 2017 on rohkem kui lihtsalt moeetendus, see on kõikide paikkondade käsitööliste kogukondadele mõeldud pidu, kus on võimalik kokku saada ja inspiratsiooni ammutada.

Foto: Elisa Rannala Photography

Moeetenduse jaoks on loodud spetsiaalne koreograafia ning heliline kujundus. Etenduse visuaalne kujundus on inspireeritud loodusest, ürgsetest metsadest ning eestlaste omapärasest loodustunnetusest.

„Nii mõnigi kord tuleb erinevaid moeetendusi vaadates tunne, et midagi olulist on puudu - see ongi see justkui vanamoodne käsitööoskus, mis on aga maailmas aina unikaalsem ja seda hinnatum," ütleb disainer Lee Reinula. "OmaMood on konkurentsitult ägedaim (ja ainus) etnograafiliste sugemetega moeüritus!“

Foto: Elisa Rannala Photography

Iga kollektsioon on üles pildistatud laastatud metsa taustal. Hävinud mets viitab peidetult eestlaste sügavate väärtuste hääbumisele ning moderne käsitööteos kutsub ülesse traditsioonide hoidmisele ja kaasajastamisele. Ka moeetendusel tulevad modellid lavale paljajalu, nö metsast, oksad juustes.

Projekt sai alguse koostöös Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitööosakonna tekstiili erialaga 2012. aastal, mil toimus esimene OmaMood moeetendus. Laval näidati kultuuriakadeemia käsitööosakonna lõpetajate lõputöödena valminud kollektsioone. Lisaks lõpetajate kollektsioonidele näeb laval ka vilistlaste, õppejõudude ning Viljandi Gümnaasiumi kooliõpilaste töid.

Käesoleval aastal tuleb lavale 14 kollektsiooni nii TÜ Viljandi Kultuuriakadeemiast kui ka mujalt.

Foto: Elisa Rannala Photography