Et viisakusvestlus peol ei muutuks piinlikuks.Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
22. mai 2017, 19:28

HÄRRASMEHE VIISAKUS: 5 küsimust, mida ära vestluses kasuta (3)

Väikesed viisakad jutuajamised ehk small talk on viisakuste vahetamise ja esmase tutvuse põhialuseks. Eestlastele see ehk alati väga ei meeldi, aga sotsiaalses olukorras, olgu see pidu, õhtusöök või tööüritus, on viisakusvestlused vältimatud. Kuidas üks härrasmees väldib vestluskaaslases (ja endas) piinlikkuse tekitamist ja vestlust sujuvalt alustab, selgitab veebileht Art of Manliness.

1. Kui keegi on äsja käinud reisil, siis ära küsi, kas tal oli lõbus. Piinlik näide: "Kas käisid seal lõbutsemas?" "Ei, seal maeti mu vanaisa..."

Parem küsimus: "Mis sind sinna viis?" Siis saad paremat aimu, kas vestluskaaslasel on selja taga matk perega, tööreis või raju nädalavahetus sõpradega.

2. Ära küsi paarikeselt, millal nad lapsi kavatsevad saada. Võib-olla on nad liiga värske paar, et sellist asja mõelda. Ka ei taha kõik lapsi saada ja sellele paarile on sinu küsimus eriti nõme (ja vanaisalik). Kõige hullem on selline küsimus aga paarile, kes üritab, aga ei õnnestu...

Parem küsimus: polegi. Ära päri kelleltki kunagi nende oletatava lasteõnne kohta.

3. Kui sa pole kindel, millises suhtes inimesed omavahel on, siis on esimene reaktsioon seda oletada. Igaüks meist ei oska aga alati kõige täpsemalt hinnata võõraste vanust või lähedust. Piinlik näide: "Kas see on su uus tüdruksõber?" "Ei, tegelikult on ta mu tütar."

Parem küsimus: "Kes on see kena daam?" või "Kellega on mul au tutvuda?"

4. Tahaksid otse küsida, kui kaua paar, kellega tutvusid, koos on olnud? Parem mitte. Võimalik, et nende "teema" on veel nii värske, et nad polegi õieti veel paari staatusesse jõudnud. Või veel hullem, neil on sellest erinevad mälestused... Piinlik näide: "Kui kaua te käinud olete?" Üks: "Kolm kuud!" Teine: "Nii paar nädalat." Ups.

Parem küsimus: "Kuidas te kohtusite?" Sedasi võib vastuse seest välja kooruda ka see, millal tõsisem suhe algas või millises järgus paari tutvus võib olla.

5. "Oled sa lapseootel?" See on klassikaline ebaviisakas küsimus, millele ei ole lahendust, kus vähemalt üks inimene piinlikkust ei tunneks.

Parem küsimus: seda ei ole. Pigem kuula kõrvalt, mida naisterahvas räägib ja võib-olla selgub tõde jutu sees.