Foto: Alar Truu
Inimesed
21. mai 2017, 16:50

Seletav sõnaraamat õmblusmasina ostjale

Mida rohkem kõlavaid müügilubadusi, seda parem masin paistab. Õhtuleht kogus kokku sagedasemad õmblusmasinate reklaamides kasutatud terminid ja palus neid selgitada Marevik OÜ juhataja Valdo Söödil.

Kahe nõelaga õmblus, topeltnõela õmblus. Et nõela kinnituskoht on üks, oleks ehk täpsem öelda kaksiknõelaga õmblus. See on olemas kõikidel masinatel, mis teevad siksakki. Kasutatakse näiteks T-särgi õmbluse imiteerimiseks, kus on ühel pool kaks paralleelset õmblust ja teisel pool siksakilaadne õmblus.

Niidilõikaja, automaatlõikur. Kui vanasti läks vaja kääre või oli presstalla juures väike sälk, kus sai niidi ära katkestada, siis nüüd on lõikurid pandud käepärasematesse kohtadesse. Need on olemas kõigil masinatel, aga enamikul kompuutermasinaist on niidilõikus elektrooniline. Kui tahame kanga kätte saada, tuleb vaid vajutada nuppu ja niidid ongi läbi lõigatud.

Nõela asendi positsioneerimine. Joonõmbluse puhul tähendab see, et piste laiust muutes liigub nõel sammhaaval vasakult paremale. Kui piste laius on näiteks 7 mm ja masin laseb piste laiust 0,5 mm kaupa muuta, siis on sel masinal 14 nõelapositsiooni. On ka selliseid masinaid, kus piste laiust saab muuta 0,1 mm kaupa. Siksakki või muud õmblust tehes läheb see vastava millimeetri võrra laiemaks või kitsamaks.

Nõelasilma niidistaja, automaatne nõela niidistamine.  Niidistaja on olemas enamikul masinaist. Niidistajaid on kolme tüüpi. Ühel juhul niidistate teatud kohani, lasete niidi lahti, vajutate nuppu ja mootor veab niidi nõelasilmast läbi. Teisel juhul tuleb nupuvajutuse asemel vajutada kangikest ja see käivitab mehhaanilise süsteemi, mis veab niidi läbi nõelasilma. Kolmandal juhul tuleb niidiots võtta näppude vahele, asetada niidi keskosa kindlasse kohta –- ja see tõmbab aasa läbi nõelasilma, jääb vaid niidiots järele tõmmata (pildil).

Poolimine siduri lahutusega. Minu teada pole kunagi alumisele poolile niiti poolides terve masin kaasa  vändanud! Vähemalt sada viimasted sada aastat on poolimine ikka n.-ö siduri lahutusega käinud.

Presstalla surve regulaator, kahetasandiline presstalla pedaal. Tõenäoliselt on tegemist ühe ja sama asjaga, viimane viitab vist lihtsalt halvale tõlkele. Enne kui selle eest raha välja käite, uurige müüjalt, mis sellest ka kasu on.

Söötja eemaldamise nupp, söötja alla laskmise nupp. Peaks olema kõigil masinatel. On masinad, millel tuleb vajutada nuppu, söötja kukub alla ja see pind, millel kangas jookseb, jääb sile –- ehk siis kanga vedu ei toimu. Teistel masinatel kaetakse söötja vajaduse korral (näiteks vabatikandit tehes või nööpi ette õmmeldes)  spetsiaalse plaadiga kinni.

Tagasiõmbluse kang. Tagurpidi keegi tavaliselt ei õmble, silmas on peetud edasi-tagasi kinnituse tegemist õmbluse algusesse ja lõppu. Ka nõeludes on vaja edasi-tagasi õmmelda. Kang on olemas kõigil masinatel.

Talla kiirvahetus. Vanasti tuli presstalla vahetuseks võtta kruvikeeraja, vana tald lahti keerata ja uus alla panna. Nüüd peaks see käima kõigil masinatel kiirkinnitusega ehk seal on nn haakija. Aga ka kõige moodsamatel mudelitel tuleb see ikka ise külge haakida.

Vabavars. Seegi on olemas kõigil õmblusmasinatel, v.-.a paar erimasinat. Kui masinaga, millel oli neljakandiline kast all, oli torujaid asju suhteliselt keeruline õmmelda, siis täna on osa alusest on kergesti eemaldatav, nii et tekib varrukapukk.

4etapiline nööpauk  Neljaetapilise nööpaugu korral tehakse ots-külg-ots-külg eraldi, täisautomaatne ehk üheetapiline nööpauk sünnib ühe operatsiooniga.

Poolautomaatses režiimis ilma kangast pööramata. Mõttetu täpsustus, tänapäevastel masinatel jääb kangas mõlemat nööpauku tehes samasse asendisse.