Foto: PantherMedia / Scanpix
Ilu ja mood
17. mai 2017, 12:33

Kuidas osta šikki ja hästiistuvat meesteülikonda?

Käes on koolilõpetamiste aeg ja nii pojad kui isad valmistuvad end "lille lööma". Mõnd meest ootab ees sõbra pulm ... mõnd isegi enda oma. Elu on paraku selline, et teinekord tuleb end viisakalt riietada ka matusteks. Rääkimata teatrist. Ehk: igal mehel peab kindlasti olema korralik ülikond. Hästiistuva komplekti leidmine on aga väljakutse, mis võtab ka osavamad ja stiiliteadlikumad mehed veidi kukalt kratsima. Võtame kokku levinumad ülikonna proovimise ja valimise põhitõed ning nipid.

1. Varu aega ja raha

Kõikide esemete ja teenuste ostmisel kehtib järgnev reegel. Kui sa tahad midagi kiiresti ja odavalt, siis pole tulemus hea. Kui tahad head asja kiiresti, siis pole see odav. Kui tahad miskit lihtsalt kiiresti, siis pole see hea ega odav. Jne.

Ka kõige odavamate ülikondade hinnad algavad reeglina kolmekohalistest summadest.

Arvesta ka sellega, et üsna tõenäoliselt pole su keha ideaalses proportsioonis ja juba seepärast võib hästiistuva ülikonna leidmisega omajagu aega minna. Üsna võimalik, et sul on oma pikkuse kohta näiteks kitsad õlad või lühikesed jalad. Kaunis kindel, et pead ülikonna kombineerima mitmest komplektist ehk ostma püksid ja pintsaku eraldi.

Eriti just noore mehena, näiteks gümnaasiumilõpetajana võid mürki võtta, et su keha pole veel täielikult välja kujunenud: pikkus on ilmselt täis, aga kael ja puusad peened, õlad kitsad ning istmik lame. Valmistu piinarikasteks tundideks proovikabiinis – aga võta seda kui kannatlikkuse õppetundi ja lohuta end sellega, et kõik saab ükskord läbi. Igaühe jaoks on kuskil ... ülikond. Häda korral saad ka rätsepalt rõivaste kohendamiseks abi paluda. Õigupoolest peaks seda lausa kindlasti tegema, sest nii saad ülikonna, mis on täpselt sinu ihu järgi.  

Foto: PantherMedia / Scanpix

2. Ära häbene abi paluda

Võta poodi kaasa ema, elukaaslane või naissoost sõber. Mees-sõber võib hakata viieminutilise ülikonnaotsingu järel haigutama ja seletama, et "ah, see pintsak käib küll, osta ära ja lähme juba ükskord õlut jooma". Meenuta kiiruse reeglit.

Ja poodi jõudes pöördu kohe teenindaja poole, abistamiseks nad ju ongi, pealegi reeglina asjatundlikud. Võta kokku oma soovid, hinnaklass ja strateegilisemad mõõdud ("mu suurus peaks olema M ehk umbes 46"). Säästad omajagu aega, mis muidu kuluks omapäi riiulite vahel surfates.

3. Võta kodus kõik võimalikud mõõdud

Haara kodus mõõdulint, paber ja pliiats ja asu mõõtma. Pane mõõdud paberile selgelt kirja ning poes ulata sedel valehäbi tundmata teenindajale. Kaela-, rinna-, vöö-, puusaümbermõõt, keha pikkus, jala sisesääre (maast kubemeni) pikkus.

Mõõduabi võid saada näiteks SELLEL või SELLEL veebisaidil olevast tabelist.

Foto: PantherMedia / Scanpix

4. Alusta elementaarsest

Kas sul on olemas ülikonna juurde käivad kingad? Pane need poodi minnes jalga või võta kaasa. Triiksärkide proovimiseks võiks sul seljas olla korralik ja puhas alussärk. Kui su ema või tüdruksõber sind proovikabiini kardina vahelt piidleb, siis tahad sa, et sul oleks jalas ka puhtad sokid ja alukad.

5. Triiksärk

Kõige halvemal juhul pead sa minema kutsekooli lõpuaktusele teksades, sest sa a) ei leidnud endale sobivat ülikonda või b) läksite pärast viieminutilist šoppamist sõbraga pubisse ja jõite su ülikonnaraha maha. Juhtub parimateski perekondades. Aga kui sa võtad diplomi kätte T-särki kandes, siis saab sinust suguvõsa paaria. Nööpidega särk on viisaka riietuse A ja O ning kõik teised tähed takkapihta.

Triiksärk võiks olla suuruselt selline, et see on enam-vähem kehale liibuv ehk slim. Lotendav ja kortsus särk on lihtsalt nõme. Samas pead sa saama sellega ka end sirutada ja nii istuda, et särk püksist välja ei tuleks (kui seda hirmsasti pelgad, siis vaata näiteks NEID särgitrippe). Mõistagi ei tohiks nööbid istudes või sirutusliigutusi tehes rinnaesist volti tõmmata ega eest lennata.

Kaelus peaks olema paras. Mitte nii avar, et su peenike linnukael ja suur kõrisõlm laiale ilmale eksponeeritud on. Ja ka mitte nii kitsas, et see sind kägistab ja sa umbses aulas pildi taskusse paned.

Triiksärgi varruka pikkuse jaoks on kodus mõõte võtta raske ja tegelikult ka üsna kasutu. Kindlam on leida õige pikkus proovimise teel. Varruka mansett peaks katma randme ja ulatuma umbes pöidlaluuni.

Kuna väidetavalt kipuvad triiksärgid esimese viie pesu käigus kokku tõmbuma, siis on mõistlik jätta väike suuruse ja pikkuse varu. Aga mitte liiga suur: enne aktust sa seda nagunii ei pese ja varrukad ei tohiks kindlasti ulatuda pöidlaliigeseni.

Lõige, värv, krae kuju ja nööpide materjal on puhtalt maitseasi. Julgemad mehed valivad näiteks roosa või sirelililla triiksärgi, aga valgega ei lähe kunagi alt.

Foto: PantherMedia / Scanpix

5. Püksid

Püksid on õige pikkusega siis, kui alumine serv on tagantpoolt kinga kannajoonest 1 sentimeeter allpool (mõnedel andmetel hoopis ülalpool, aga olgem konservatiivsed ja ärgem liialt sokkidega edvistagem – toim). Eest peaks püksisäär moodustama kingale voldi, mis asub 5 cm kaugusel kinganinast. Püksid võivad alt olla 4 cm jagu (ei rohkem ega vähem) üles keeratud.

Kui saad kinninööbitud pükste värvli vahele tagant puusa juurest risti torgata kolm kõrvuti sõrme, siis on viigipüksid liiga laiad. Ära looda seda rihmaga korrigeerida – nii on tulemuseks krookis püksid, mis moonutavad ka viike.

Pükste viigid peaks nii eest kui tagant langema sirgelt.

6. Pintsak

Tõmba proovitav pintsak selga ja lase käed vabalt külgedele rippu. Kui sõrmed ulatuvad peaaegu pintsaku alumise servani, siis on pikkus paras. Pintsaku alt teine nööp peaks asuma naba kohal.

Õige on, kui reväärid avatud nööpide puhul paralleelselt langevad. Reväär peaks rinnale liibuma, samas ei tohi pintsak kinninööbitud kujul kiskuda ega moodustada X-kujulisi volte. Ka ei tohiks kiskuda taskud. Selja küljeõmblused ei tohi langeda liiga lõdvalt: see on märk ka sellest, et pintsak on sulle õlgadest liiga lai.

Pintsaku varrukad on õige pikkusega, kui triiksärgi mansetid paistavad nende alt 1-2 cm ulatuses välja ning seda ka küünarnukke kõverdades.

Foto: PantherMedia / Scanpix

7. Aksessuaarid ja lisad

Rihm on viigipükste küljes sageli juba olemas, kuid sa võid tahta soliidsemat, sest poepükstel on need sageli odavavõitu. Rinnataskusse sobib hästi kenasti kokkuvolditud taskurätik.

Edevam mees kannab triiksärki uhkete mansetinööpidega. Kindlasti aga ehib ülikonnas meest särgivarruka vahelt paistev kena käekell.

Kikilips, tavaline lips või üldse lipsuta, punane või kollane, lihtne või Windsori sõlm – need on iga mehe ja ülikonna puhul individuaalsed. Kindlasti tasuks aga siinkohal kuulata poodi kaasavõetud moenõustajat ("Olgu, ema, ostan siis lipsu ka").

Kui sul pole ordeneid, mida pintsaku rinnale või reväärile riputada, siis anna au veteranidele ning hangi nende toetuseks ja enda kaunistamiseks sinilillemärk.