Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
17. mai 2017, 07:37

Manona Paris: "Vahel tundub, et oleme hoopis unustanud esmalt olla inimesed."

See võiks olla naljakas, aga ajast aega olen kuulnud, kuidas ma pidada käituma väga ebanaiselikult. Küll on mul liiga vali hääl, küll kahman poliitikutel mikrofone käest ja seisan liiga raevukalt oma perekonna eest. Peale kõige muu olla ma süüdi ka naiselikkuse suurimas surmapatus – olen nimelt oma abikaasast kaks sentimeetrit pikem.

Ka oma töös inimeste lugude korjajana olen sageli põrkunud kummalise nähtusega – muidu tegusad ja tugevad naised pelgavad, et jätavad liiga jõulise mulje. Et äkki annaks pisut pehmendada? Seetõttu oli nii kuradima värskendav lugeda mõtteid Merle Jäägerilt, kes on endas ühendanud nii mehe kui ka naise, satsidest loobumata.

Sugu on teema, mille üle on viimasel ajal palju kirgi kuumaks köetud. Et mehed pole enam mehed ja naised naiselikud. Hullem veel – sooidentiteet on midagi sellist, mida igaüks saab ise endale vabalt luua ja mõtestada.

Vahel aga tundub, et oleme hoopis unustanud esmalt olla inimesed. Selle asemel et jutlustada rõhutatult soorollidest, tuleks tegelikult rääkida inimlikkusest ja ülistada sellega kaasnevat head: ausust, julgust, vastutusvõimet, soovi aidata ja kaitsta nõrgemaid. Need universaalsed, sugudest sõltumatud jõujooned on peidus nii meestes kui ka naistes.

Niigi on sugudele omased käitumisjooned olnud ajast aega voolavad nagu yin’i ja yang’i sümbol. Läbi ajaloo on ju olnud vägagi daamilikke, aga raudkõva tahtega naisi ja tunnetekeelte sõrmitsemises osavaid mehi, kes näevad klassikalises mõttes macho’likud välja. Näilisus on üldse petlik. Ülikond ei tee kellestki meest või seelik naist. Riided on lihtsalt kulissid. Olen näinud naiselikkusest pakatavaid daame tanksaabastes ja ülimaskuliinset macho’t pitsivahus.

Peamine, määrav mäng toimub ikkagi kahe kõrva vahel. Ausõna, oma pikkuse (178 cm!) ja hääle (kahe venna vanem õde) ebanaiselikuks pidamise peale olen tummalt suud maigutanud ja mõelnud paraja musta huumoriga, et küll on ikka tore, kui rumalus end ise paljastab. Mis aga puutub pere eest seismisse, siis kutsikaid ähvardava ohu tingitud metamorfoos kiisust pantriks on vägagi sooülene nähtus. Pikkusevahe kohta mehega on mul aga hea meel (ja julgus) tõdeda, et paljuski vaatan ma talle endiselt alt üles, miinus 2 + 7 sentimeetrist (kontsakingad pluss roosidega tiaara) hoolimata.

Sel nädalal soovitan …

  • mõelda kaasa Evelin Ilvese abielu-unistustega.
  • tutvuda füüsika-aabitsa ja Heli Lukneriga. 
  • panna kindlasti kõrvale kevadseente korjamise juhtnöörid.