Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
16. mai 2017, 15:34

Kas sage peapesu kahjustab juukseid? (1)

Laialt on levinud arvamus, et sage peapesu, õigupoolest sage šampooni kasutamine teeb peanahale liiga või põhjustab kõõma teket. Kas see on nii?

Moodsa maailma inimesed kipuvad hindama ülemäärast puhtust ning on leitud, et kõikvõimalikud antibakteriaalsed seebid ja desinfitseerijad teevad meid hoopis haigeks, kirjutab Time. Samamoodi arvatakse, et šampooni liigsage kasutamine teeb peanahale liiga ja põhjustab kõõma teket.

See ei pea aga paika. Nii aitab näiteks pea sagedane pesemine vältida seenhaigust seborröat – seisundit, kui peanahk keskendab ja on laiguline. Juuste pesemine aitab ju peanahalt eemaldada surnud naharahke, mis muidu kipuvad kuhjuma ja tekitama näiteks kõõma.

Teadlased soovitavad pead pesta iga päev kuni kahe-kolme päeva tagant. Lihtsalt, kui juuksed tunduvad olema liialt kuivad või katkevad, tuleks šampooni kasutadav väiksemas koguses. Ebasoovitav on kasutada volüümi lubavaid šampoone, kuna need kipuvad juustele kahjulikult mõjuma.

Teadlased soovitavad endale sobiv peapesusagedus leida katse-eksitusmeetodil ning nad kinnitavad – kui igapäevane peapesu teeb su juuste välimuse säravamaks, ei ole vaja sellest ka loobuda.