Käitumine selles filmis on kõike muud kui romantiline...Foto: Reuters / Scanpix
Suhted
15. mai 2017, 18:33

4 "romantilist" käitumisviisi filmidest, mis päriselus on kahjulikud (4)

Filmidest ja muudest meediakanalitest õpime me käitumist ja mõttemalle, midad mängitakse meile ette kui normaalseid, igapäevaseid või isegi romantilisi. Ent kui mõtlema hakata, kui normaalsed või romantilised need tegelikult on?

Paljud käitumismustrid, mis filmis mängitakse välja armastavatena, on päriselus tõeliselt õudsed, kirjutab Everyday Feminism. Siin on neli sellist käitumisviis.

1. Kadedus on hoolimise märk

Hoolimata sellest, mida räägivad filmid nagu "50 halli varjundit" või "Videvik", kadedus ei ole romantiline. Partner ei ole teise omand. Iga inimene on eraldiseisev isikus enda sotsiaalse eluga, mis ei kattu alati tema partneri omaga. Pidevalt kadetsev partner pole keegi, kes armastab, vaid kes paneb pahaks, et nende kaaslasel on elu väljaspool neid ennast. See pahakspanek ei tule armastusest, vaid vajadusest partnerit endale hoida ja kontrollida.

2. Intiimsus tähendab piiride puudumist

Piiride seadmine romantilises suhtes pole mitte kire ja romantika kustutamine, vaid selle välja selgitamine, kus asuvad kummagi partneri mugavuse piirid. See tähendab, et partner kuulab ära, kui miski valmistab sulle ebamugavust ja lõpetab siis selle tegevuse.

3. Kogu aeg nääklemine tähendab, et inimeste vahel on kirge

See vana romantiliste komöödiate nõks - kaks tegelast, kes üksteist justkui vihkaksid, siis aga kirglikult armastavad. Lähevad erimeelsuste või tülide pärast lahku, et siis filmi lõppvaatuses taas üksteise käte vahele kukkuda. Pidev tülitsemine on aga tegelikult märk ebatervest suhtest. Kui su partner sind armastaks, ei teeks ta sulle kogu aeg haiget.

4. Te teete üksteisele haiget, sest olete üksteise jaoks kõige lähedasemad inimesed

Kui sageli näeme väljamõeldud tegelasi ekraanil, kes ütlevad oma partneritele kohutavaid asju. Meile näidatakse, et nad ei suuda ennast suurtes emotsioonides kontrollida. Tegelikult inimesed ju suudavad sõnu valida. Ja sageli valivad emotsionaalsed vägivallatsejad just neid sõnu, mis sulle kõige rohkem haiget teevad. See ei tule niivõrd lähedusest, kuivõrd soovist oma kaaslase enesehinnangule löök anda. Selles pole midagi romantilist.