Foto: Pixabay
Mitmesugust
15. mai 2017, 22:36

Uuring: enamik veipijaid suudab suitsetamise maha jätta

Esmakordselt ületab suitsetamise täielikult maha jätnud veipijate arv nende oma, kes jätkavad paralleelselt ka suitsetamist, leiab Ühendkuningriigi esinduslik uuring.

Umbes 1,5 miljonit inimest ehk rohkem kui pool Ühendkuningriigi 2,9 miljonist veipijast on suitsetamisest täielikult loobunud, ilmneb Ühendkuningriigi tubakavastase võitlusega tegeleva organisatsiooni Action on Smoking and Health (Ash) iga-aastasest uuringust.

Veipijad teadsid iseenda kogemuse põhjal juba aastaid, et e-sigaret on efektiivne vahend suitsetamisest loobumiseks.

Kindlasti tahaks rõhutada, et e-sigareti väiksem kahjulikkus avaldub kõige paremini siis, kui suitsetamisest täielikult loobuda.

Viimase viie aastaga on veipijate arv Ühendkuningriigis neljakordistunud. Paljud pöörduvad e-sigarettide poole, et saada hakkama suitsetamisest loobumise või suitsetamise vähendamisega, kuid suitsetajaid on veel 9 miljonit. Samas on veipijate arvu kasv märkimisväärselt pidurdunud. Uuring näitas, et paljud ülehindavad veipimisega kaasnevaid terviseriske, pidades neid suitsetamisega samaväärseteks.

2015. aastal järeldas riiklik tervisekaitseorganisatsioon Public Health England, et veipimine on 95% suitsetamisest vähem kahjulik. Rohkem kui veerand ehk 26% küsitletuist ütles aga, et nende arvates on e-sigaretid sama kahjulikud või veelgi kahjulikumad kui sigaretid. Ainult 13% küsitletuist vastas, et e-sigaretid on palju vähem kahjulikud kui sigaretid.

„On väga tähtis, et suitsetajad mõistaksid: suitsetamine on palju, palju kahjulikum kui veipimine,“ ütles Action on Smoking and Health tegevjuht Deborah Arnott ajalehele the Guardian.

Ingmar Kure sõnul peaks Inglismaa positiivsed tulemused andma ka Eesti tervisekaitseorganisatsioonidele ja poliitikutele julguse välja öelda, et e-sigaret on vähem kahjulik kui tavaline tubakas ja samas ka toimiv lahendus suitsetamisest loobumiseks.

Uuring põhines juhtiva turu-uuringufirma YouGov poolt internetis läbi viidud küsitlusel, milles osales 12 969 täiskasvanut. Seda peetakse piisavaks, et esindada Ühendkuningriigi täiskasvanud elanikkonda.

Foto: Pixabay