Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
12. mai 2017, 20:33

Kuidas käitub kütkestav mees: ole tähelepanelik

Kas oled kunagi osalenud vestluses teise inimesega, kes ilmselgelt ei näi väga huvitatud. Kas see polnud mitte kohutavalt tüütu? Esimene samm selleks, et mõjuda kohtingul või ka muus sotsiaalses olukorras karismaatilisena, on olla kaaslase suhtes tähelepanelik.

Meestele loodud veebileht Art of Manliness kirjutab juba teada tõest, et oleme inimestena tehnoloogiast nii sõltuvad, et sageli möödub suur osa meie vestlusest teise inimolendiga nii, et vahime ekraani rohkem kui teise nägu. Kui pühendud vestluses hoopiski oma partnerile, paneb ta tähele, et eristud teistest, kes on temaga olles hõivatud kõige muuga. Kui sa fokusseerid nii oma mõtlemisjõu (ma kuulan, mida see inimene ütleb ja üritan teda mõista) kui füüsilise energia (ma vaatan talle otsa, noogutan, puudutan ta kätt, jälgin tema liigutusi) oma kaaslasele, tekitab see temas tunde, et ta on oluline. Ja kes meist ei oleks liigutatud, kui tunneme, et oleme olulised?

Ja selleks, et olla tähelepanelik, ei pea olema ekstravertne elumees. Vaikne kuulamine, noogutamine, õiges kohas tehtud tähelepanekud on juba piisavad. Mis teeb tähelepanelikkuse keeruliseks, on see, et seda on raske teeselda. Inimesed haistavad võltsi tähelepanelikkust väga kergesti. Pole olemast sellist asja nagu tähelepanelikuna mõjumine, tähelepanelik kas ollakse või mitte.

Kuidas olla tähelepanelik? Kõigepealt, viibi praeguses hetkes. Unusta minevik ja tulevik ja keskendu käesolevale suhtlusele. Teiseks, sul peaks olema mugav. Kui sa istud ebamugaval toolil või kannad liiga kitsaid riideid, siis hõivab füüsiline ebamugavus liigselt sinu tähelepanu vestluskaaslaselt enda peale.

Mõistagi võiksid kõik vilkuvad-piiksuvad seadmed ära panna ja hääletu peale seada. Kui kohtingukaaslane sinuga räägib, vaata talle otsa ja nooguta, et näidata, et kuulad teda. Ära tee rahutuid liigutusi. Kui pidevalt niheled või närvilisi liigutusi teed, võid jätta mulje, et ta ei meeldi sulle või et sul on kiire. Kui vahid liiga palju ringi, jätad mulje, et temaga on igav või et otsid juba paremat saaki.

Ja ära unusta küsimuste esitamist. Küsimused võiksid olla ka pisut suunavad, et teisel oleks, millest rääkida, mitte sellised, millele vastata vaid "jah" või "ei". "Mis sulle selles filmis kõige rohkem meeldis?" "Mis sinu töö juures kõige raskem on?" Üks äärmiselt inimlik viga, mida me kõik vahel teeme, on see, et samal ajal, kui teine inimene räägib, mõtleme juba ette järgmist asja, mida öelda tahame. Muide, see on kohe näost näha, kui mees mõtiskleb järgmise tarkusetera peale, mille ta kohe pillaks, kui naine vaid vait jääks. Kui küsid küsimuse, siis küsi seda selleks, et teada saada vastust, mitte selleks, et vahepeal oleks aega enda järgmisi sõnu seada.

Mis kõige olulisem - kuula vastuseid neile küsimustele ja tunne siirast huvi inimese vastu, kellega räägid, mitte vaid selle vastu, kas täna kah õnneks läheb. Sind nähakse läbi, kui oled tegelikult pealiskaudne.