Foto: SITE
Maailm
10. mai 2017, 04:00

Islamiriik võttis Vene luureohvitseril pea maha (28)

Terrorirühmitus Islamiriik avaldas 12 minutit kestva venekeelse video, millel näidatakse Vene luureohvitseri Jevgeni Petrenko hukkamist, vahendab monotooringuportaal SITE, mis jälgib radikaalsete islamirühmituste veebilehekülgi.

Videol on kõrbes põlvili seisev mustas kombinesoonis mees, kes kutsub enne surma teisi Vene agente ennast Islamiriigile vangi andma. Kaadritagune hääl kuulutab: "See idioot uskus oma riigi lubadust, et teda ei jäeta vangilangemisel maha." Seejärel lõikab terrorist vangil pea noaga maha.

SITE andmetel on video tehtud Põhja-Süürias Raqqas, kus asub Islamiriigi keskus. 

Venemaa kaitseministeerium ja föderaalne julgeolekuteenistus (FSB) ei kommenteerinud esialgu hukkamisvideot. Venemaa parlamendi ülemkoja föderatsiooninõukogust seevastu kinnitati, et sõjaväelased kontrollivad saadud infot.

Mullu septembris avaldas Islamiriik video, millel näidati vangi, kes nimetas end FSB ohvitseriks Jevgeni Petrenkoks. Ta teatas, et langes vangi ja palus Venemaa presidenti Vladimir Putinit, Venemaa rahvast ja FSBd teha kõikvõimaliku tema vabastamiseks. 2015. aasta detsembriski avaldas Islamiriik video Vene spiooni hukkamisest. Hukatav rääkis enne surma, et on Groznõist pärit Hassijev Magomed Ahmedovitš, kelle saatis kalifaati FSB. Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov tunnistas tookord, et videol hukati tõepoolest tšetšeen.