Mõnigi müüja ei salanud, et karulauku korjati metsast. Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
9. mai 2017, 16:28

Pool kahel turul müüdavast karulaugust on vaatamata keelule metsast korjatud.

Keskkonnaamet hoiatab karulaugumüüjaid: metsalauku müüa ei tohi! (46)

Kuigi karulaugu kuulumine looduskaitse alla pole sugugi uus reegel, püüab keskkonnaamet jätkuvalt tabada metsast turulettideni jõudnud kaupu.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul ütleb, et kui müüa tohib vaid omakasvatatud karulauku, siis iga müüdava taime päritolu uurimiseks ametnikke ei jätku. “Pigem kontrollime pisteliselt,” ütleb Tuul, kelle sõnul on prioriteediks ka vihjete põhjal kontrollimine. Tema sõnul peab turumüüja olema valmis tõestama oma kauba seaduslikku päritolu.

“Ametnikud küsitlevad müüjat kohapeal, et hinnata tema kodus kasvatamise võimalusi,” ütleb Tuul. Müüja kinnistu asukohta on võimalik kontrollida ka vastavast andmebaasist. “Kui kodu asub näiteks suure aiaga maalapil, siis on tõestus rahuldav. Kui müüja elab näiteks Lasnamäe korteris, siis on ametnik skeptilisem,” ütleb Tuul. Tema sõnul pole ametniku jaoks välistatud ka kasvukoha kontrollimiseks peenramaale kohale sõitmine.

Tallinna Keskturul karulauku müüv kaupmees ajakirjanikke avasüli vastu ei võtnud. Kuuldes küsimust roheliste kimpude päritolu kohta, kehitas mees õlgu. “Täpselt ei teagi, kust need korjatud on,” ütles lettide haldaja ning rõhutas, et viibime eramaal. Vestluse sujudes arvas mees, et taimed on imporditud pigem Lätist. Fotograafil lubas mees turult lahkuda alles siis, kui oli oma silmaga näinud fotode kustumist mälukaardilt.

Nõmme turu müüjad olid rohkem aldis ajakirjaniku küsimustele vastama. Seal oli karulauk saadaval kokku viies letis, hinnaga üks kuni kaks eurot kimp. Kaks müüjat nimetasid taimede kasvualaks Pärnu metsad. Endi sõnul polnud nad teadlikud keskkonnaameti piirangutest.

Mõnigi müüja ei salanud, et karulauku korjati metsast. Foto: Tiina Kõrtsini

Teised kaks müüjat teadsid, et metsast taimi müügiks korjata ei tohi ning nimetasid kasvukohaks oma koduaia. “Karulaugu kasvatamine pole keeruline kunst ning selle seemned on odavalt saadaval pea igas lillepoes,” lisas üks müüjatest. Samuti leidus üks müüja, kelle sõnul tõi hommikul kimbud kohale tema mees ning nende päritolu kohta ta rohkem öelda ei teadnud.