Foto: VIDA PRESS
Suhted
9. mai 2017, 14:49

TEOORIA: Donald Trump muudab mehi agressiivsemaks (3)

Paljude vaatlejate arvates on uus Ameerika Ühendriikide president lõhestanud omaenda kodumaa kaheks, ajanud pool ilma vihaseks ning tekitanud ka Twitteris märksa rohkem sappi ja tigedust kui seal muidu on. Aga kas Donald Trump muudab inimesi ka päriselt agressiivsemaks, küsib AskMen. Teadlaste hinnangul võib see tõepoolest nii olla.

Ammu on kindlalt tõendatud, et uudissündmused suudavad otseselt mõjutada inimeste käitumist. Üks eriti depressiivne 2013. aasta uuring näitas näiteks seda, et millal iganes Inglismaa koondis jalgpalli mängib, kasvab seal märkimisväärselt koduvägivald. Aga seni ei olnud kinnitatud, et ühe kindla isiksuse käitumine võib mõjutada grupikäitumist (ee, aga Adolf Hitleri juhtum? – toim).

Whartoni ülikooli uuringus jõuti muuhulgas järeldusele, et Donald Trumpi valimine on mõjutanud sotsiaalseid norme halvemuse suunas. See tõdemus pärineb uurimisprojektist, mis viidi läbi ärimajanduse ja avaliku halduse valdkonnas ning mille käigus teadlased otsisid erinevusi meeste ja naiste vahelise suhtlemise stiilides. 

Erilist tähelepanu pööras uurimisrühm sellele, kuidas muutub isiku läbirääkimistaktika sõltuvalt suhtluspartneri soost. Peale valimisi registreeriti uuringus osalenute seas märgatavaid taktikamuutusi, need olid "vähem koostööaltid, rohkem võistlevatele strateegiatele keskenduvad ja väiksema tõenäosusega jõuda partneriga kokkuleppele. Efekti tekitas selliste meeste hulga tõus, kes käitusid naiste suhtes agressiivsemalt."  

Sealjuures ei olnud uurimisobjektiks üldsegi küsimus, kuidas uue presidendi valimine mõjutab seda, mismoodi mehed naistega läbi räägivad – vastav tulemus oli testi kõrvalsaadus. "Me ei teadnud, et Trump osutub valituks; me ei seadnud uuringu sihiks Trumpi valimist," teatas uuringut juhtinud Corrine Low, kelle sõnul olid uurimise etapid juba varem kalendrisse kirja pandud.

Uuring toimus nii, et mehed ja naised pidid mängima mängu, mille käigus tuli partneriga läbirääkimiste käigus ära jagada 20 dollarit. Mõned uuritavad olid läbirääkimiste partneri soost teadlikud, mõned aga mitte. Igas faasis pakuti kaht võimalust: 15/5 või siis mõlemale tühjad pihud, kui kokkuleppele ei jõuta. Enne valimisi kaldusid mehed naistega läbi rääkides rohkem rüütellikkusele ja headele kommetele, hiljem aga "nägime voolu suunamuutust ning mehed olid korraga rohkem agressiivsed". Ja rohkem raha jäi lauda, kuna inimeste käitumine muutus väiksema tootlikkuse suunas.

"Paistab, et mida iganes Trump ka ei esindaks – see retooriline stiil, see kohalolek – näib sel olevat tagajärgi teiste inimeste käitumisele. Anekdootlik tõestusmaterjal, et sõnad loevad," märkis Low.