Foto: Nicola Allegri
Mitmesugust
6. mai 2017, 22:42

9 märki, et oled kurnatud ja vajad puhkust

Keha on tark ja annab teada, kui enam ei jaksa või teda valesti kohtled. Siis on aeg muuta enda eluviisi või toidusedelit, aga vahel isegi arsti poole pöörduda.

Istud keset päeva koosolekul, ent ei suuda keskenduda ega haigutust tagasi hoida? Või kipub kinno minnes juba filmi algusmuusika ajal silm kinni vajuma? On ilmselge, et oled väsinud. Ent on suur vahe, kas tunned end väsinuna või on tegemist tõelise kurnatusega, mille sümptomeid pole niisama kerge ära tunda.

Oluline on neil kahel siiski vahet teha, sest kurnatus võib olla tervisele ohtlik. Kõige enam alahinnatakse une vajalikkust ja mõju tervisele. Söögiisumuutused ja suurenenud südamehaiguste risk ning immuunsüsteemi nõrgenemine on vaid mõned tagajärjed, mida vähene uni võib kaasa tuua. Seega, kui oled väsinud ja tunned enda juures ära järgnevalt toodud märke, võib see tähendada kurnatust ja pead oma eluviisi kiiresti korrigeerima.

1. Su nahk kuivab ja huuled pragunevad

Kui huuled on pragunenud ja ketendavad, nahk kisub ja sügeleb ning kannatad pidevate peavalude käes, võib süüdi olla vedelikupuudus. Mida suurem on väsimus, seda enam kannatab organism veevaeguse käes, sest vesi mõjutab paljusid organeid. Kui palju peaks vett jooma? Rusikareegel on, et kui uriin on hele, läbipaistev ja selge, on organismi vedelikuvarudega kõik hästi. Tarbida tasub ka vitamiinirohket toitu, eriti E-vitamiini. Kuivust saab leevendada, kui lülitad menüüsse rohkem kala, pähkleid ja tervislikke õlisid ning porgandeid ja apelsine.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse