Foto: Dreamstime
Mitmesugust
30. aprill 2017, 09:00

Puhkusereis Türki – kas mõistlik valik?

Eesti kliimas on päikesereisid kevaditi nõutud kaup. Türgi on soodsa hinna ja valikute rohkuse tõttu olnud aastaid eestlaste reisilemmik, kuid rahutud ajad on paljud riigi turvalisuses kahtlema pannud. Mida arvata olukorrast Türgis ja millised on alternatiivsed reisivõimalused, räägib Go Traveli partnersuhete juht Age Põder.

Aasta alguse reisimüüginumbrid näitavad, et Türgi on tegemas ­comeback’i – reise ostetakse julgemalt, mullusega võrreldes ligikaudu veerandi jagu rohkem. Esimesed otselennud Tallinnast Antalyasse väljusid aprilli algul ning esimesed puhkajad on pruuni ja rõõmsana tagasi. «Kuna turismihooaeg on alles alanud, ei saa veel lõplikke järeldusi teha, aga praegu on kliendid väga rahule jäänud,» ütleb Age Põder.

Äsja koos abikaasaga kaks nädalat Türgis puhanud Sirje Sepnik kinnitab samuti, et kõik tundub täiesti normaalne ja isegi turistide vähesust pole märgata. «Hotell tundus täis olevat, aga olime esimest korda sellises hotellis, kus enamik külalisi oli araabia maadest ning naised rätikutega ja kaetud. Kuuldavasti tuli suurem osa neist Iisraelist. Igal juhul käisime ostlemas ja müüjad olid sama sõbralikud, teenindajad samuti. Võib-olla on hooajal inimesi rohkem, aga tänavad tühjad ei ole. Meie pole küll mingit hirmu tundnud. Oleme Türgis palju kordi käinud ja Türgi on nagu ikka Türgi,» lisab ta.

Hinnad on langenud

Klientide sõnul pole kuurortides vene keelt enam peaaegu kuulda ja liikumas võib märgata enam kohalikku ning araabia päritolu turiste, kuid muid muudatusi silma ei jää. Teisiti on lood Istanbulis ja Ankaras, kus tänaval hakkab senisest enam silma tsiviilriietes, kuid relvastatud mehi ja tavapärasest märksa vähem turiste. Hinnad on langenud ning paljud kohad ja ärid suletud. Näiteks Sinisesse mošeesse pääseb vaid paar tundi päevas (ja mitte enam palvuse ajal), Topkapi palee on remondiks pooleldi suletud, samuti on Hagia Sofias laiendatud remondi- ja restaureerimistööde ulatust.

«Kui tänavapildist muutusi otsida, on maha võetud Atatürki pilte ja asemele tekkinud Erdoğani pilte. İstiklali avenüül on rahvast sama palju, aga kõik on kohalikud – turiste pole. Pearätte kantakse ehk rohkem – sellised väikesed asjad. Ebaturvalist tunnet samas ei teki, sõjavägi jälgib toimuvat pingsalt,» räägib Mati Aednurm, kes on viimase kolme aasta jooksul kuus korda turistina Istanbulis viibinud ja naasis päev enne referendumit.

Erdoğani referendumivõidu tagajärjena prognoositakse, et siseriiklik julgeolek Türgis pigem paraneb. Ühiskondlik lõhenemine on küll suur, kuid tugevaim opositsioonipartei – sotsiaaldemokraadid – on rahumeelsed ja intelligentsed ning võitlevad pigem pastakaga. Ka presidendi pooldajad ei näe režiimi autoritaarsena, vaid loodavad, et otsustusprotsessid on nüüd kiiremad. Süsteemi toetavad inimesed, kes ei taha ebastabiilsust ka enda ärihuvide tõttu. Need aspektid näivad rääkivat suuremast turvalisusest.

Kes Türgis toimuvat jälginud, on kursis ka sellega, et enamiku jah-häältest sai vastuoluline president just maapiirkondadest, samas kui suured linnad hääletasid pigem vastu. «Türklastest tuttavad kinnitavad, et Marmarises, Antalyas ja Kapadookias ehk põhilistes turismipiirkondades pole mitte midagi muutunud. Pigem on olukord nüüd isegi parem kui varem,» lisab Aednurm.

Rahvakogunemisi tasub vältida

Ettevaatlikkust aga päriselt minetada ei saa. Go Traveli partnersuhete juht Age Põder soovitab Türgis viibides kindlasti silmas pidada välisministeeriumi nõuandeid: vältida rahvarikkaid kohti, eriti suurlinnades, ning olla äärmiselt tähelepanelik ja tavapärasest ettevaatlikum linnakeskustes, kaubanduskeskustes, turgudel, bussides ja metroos. Kindlasti tuleks täielikult vältida meeleavaldusi ja rahvakogunemisi ning neid mitte pildistada või filmida.

Reisisihtkohana on Türgil tugevad plussid, millest on raske mööda vaadata. Peale mõnusa kliima ja soodsate hindade on Eesti klientidele oluline ka lühike lennuaeg, mis jääb tavaliselt kolme ja poole tunni piiresse. Samuti on Türgis väga suures valikus hotelle, mis on orienteeritud just peredele, kes otsivad kvaliteetset majutust koos hea animatsiooniprogrammiga. Alternatiive küll leidub, aga igaühel on ka mõni miinus ja valik tuleb teha selle järgi, mis on konkreetsele reisijale olulisem.

Seega otsuse, kas Türki reisida või mitte, peab langetama igaüks ise. «Meie toetume peale ajakirjanduse ning enda ja klientide kogemuste ka Eesti reisikorraldajate infole. Neil on aastatega tekkinud korralik kohalik kontaktivõrgustik ja kui tekib olukord, et reisida on ebaturvaline, reageerivad nad kohe,» räägib Põder. «Milliseks kujuneb tulevik, ei oska keegi ennustada, aga praegu me Türgi kuurorti päikesereisile sõitmises ohtu ei näe,» ütleb ta.

KUHU MINNA TÜRGI ASEMEL

KREETA

Plussid: Kliima on sama soe kui Türgis, hooaeg sama pikk, väga suur valik hotelle, hea köök, hea infrastruktuur, palju kultuurilisi ja ajaloolisi vaatamisväärsusi, turvaline ringi liikuda

Miinused: Hind veidi kõrgem, hotellide kõik-hinnas-kontseptsioon ja meelelahutus võib Türgile alla jääda

KÜPROS

Plussid: Türgiga võrreldav või soojem kliima, hotellide kõrge kvaliteet, hea infrastruktuur ja meelelahutus, huvitav kultuur, hea köök, hooaeg sama pikk

Miinused: Kõrgem hind, rannad veidi kehvemad, hotellide kõik-hinnas-kontseptsioon ja meelelahutus võib Türgile alla jääda, Eesti reisikorraldajatel veidi vähem väljumisi, kui hooaeg lubaks

BULGAARIA

Plussid: Türgist soodsam hind, puhtad ja ilusad rannad, mahedam kliima, võrreldav valik atraktsioone ja meelelahutust

Miinused: Hooaeg algab kuu hiljem ja lõpeb poolteist kuud varem, jahedam ilm, hotellide kvaliteet kõikuvam, toitlustuse tase kõikuvam

SITSIILIA

Plussid: Hooaeg võrreldava pikkusega, imeline köök, suurepärased vaatamisväärsused, rahulik ja turvaline

Miinused: Kallim, veidi pikem lend, hotellide tase keskmiselt tagasihoidlikum, Eesti reisikorraldajatel reisid vaid sügisel

RHODOS JT KREEKA SIHTKOHAD

Plussid: Hooaeg võrreldav, hea köök, lai valik hotelle, sarnane hinnatase, suure­pärased vaatamisväärsused

Miinused: Nõrgem kõik-hinnas-kontseptsioon

MONTENEGRO

Plussid: Uus sihtkoht, võrreldav hinnatase, mahedam kliima

Miinused: Lühem hooaeg, jahedam ilm, hotellivalik väiksem, meelelahutuse valik väiksem

MALTA

Plussid: Võrreldav kliima, turvaline sihtkoht, väga hea infrastruktuur, põnev kultuur

Miinused: Kallis nii sõita kui ka kohapeal viibida, randade ja hotellide valik väiksem