Haruldane kaader: John Klapwijq laseb endale British TV otse-eetris vasektoomia teha. Protseduuri tegi doktor Tim Black.Foto: VIDA PRESS
Suhted
24. aprill 2017, 09:53

KUI LASTEST AITAB: kõige põletavad küsimused (ja vastused) vasektoomia kohta (4)

Üha loomulikumaks muutub mõtteviis, et ka mees võiks pereplaneerimisel anda oma panuse ja mitte tingimata ei pea naine iga päev tablette neelama. GQ pani kirja levinumad küsimused vasektoomia ehk meeste viljatustamise kohta ning suhtles ühe mehega, kes on selle protseduuri ise läbi teinud. 

Tavaliselt kulub sellele protseduurile vähem kui 30 minutit. Torud lõigatakse lahti, seotakse kokku ja sageli kauteriseeritakse (haavad kõrvetatakse kokku). Ise sa autoga koju sõita ei saa. Riskid? Minimaalsed. Mis edasi? Ole valmis iga paari nädala järel topsidesse masturbeerima, et arstid saaks uurida, kas su sperma on "tühi".

Liigume nüüd sinna alla, millised olid sinu suurimad mured?

Võimetus seemet pursata, mis on veider. Arvasin, et midagi välja ei tulegi. Umbes nii, et ma saan orgasmi, aga midagi välja ei tule. Kuhu see läheb?

Sperma taandub kehasse. Ja sa siiski purskad midagi – seemnevedelikku, aga mitte seemnerakke. Igatahes, kas sind pidi pikalt veenma, et sa vasektoomiaks aja kinni paneksid?

Ei, ma teadsin, et ei taha rohkem lapsi saada. Lapsi rohkem ei tule ja kondoomivaba seks. Puhas võit.

Kas sul on mingeid nõuandeid vasektoomiajärgse hoolduse kohta?

Ostke ümbriku stiilis aluspüksid. Need hoiavad kindlalt su muljutud munandeid ja ei lase neil vastu jalgu peksta.

Ka ärge lase end tuimestuse ja valuvaigistitega lollitada. Ma tundsin end vasektoomia ajal ja vahetult peale seda suurepäraselt, aga siis tuli hirmus allaminek.

Kui kaua läks aega selleni, et oma partnerilt jälle seksi tahtsid?

Paar nädalat.

Ja kas kõik töötas normaalselt?

Jah, aga tundsin kergeid muhke, need olid armkoe piirkonnad. Veidi häirivad, aga nüüdseks kadunud.

Kui kaua sa töölt eemal pidid olema?

Umbes kaheksa päeva. Ma ei saanud eriti füüsilist tööd teha ja pikalt järjest istuda. Ka ei saanud ma umbes kuu aega redeli otsa ronida, sest lihaste pingutamine tegi munadele haiget.

Oled sa mõelnud seda tagasi pöörata?

Eip. Olen lugenud statistikat, et 7-10 protsenti inimestest kahetseb seda erinevatel põhjustel, aga minu meelt ei muudaks miski.

Toimetuselt. Põhjalikku eestikeelset ülevaadet vasektoomiast saad lugeda näiteks SIIT.