Euroopa päeva tähistamine Vabadusplatsil.Foto: Arno Saar
Eesti uudised
19. aprill 2017, 17:28

9. mai magusamad kogunemiskohad on juba varakult kinni pandud (24)

Valdavalt muukeelsed aktivistid tähistavad Tallinnas 9. mail kärarikkalt Punaarmee võitu Hitleri Saksamaa üle. Koos pronkssõduriga minemaviimisega tõrjuti nad küll bussijaama tagusele alale ja samal ajal toimub linnasüdames hoopis Euroopa päeva tähistamine.

Kõige magusama tüki Tallinna südamest Rahvusraamatukogu esine - Kaarli pst - Vabaduse platsi - Komandandi tee – Hirvepargi vahelise ala on endale politseis broneerinud kireva minevikuga Elmo Ant, kes on varem kandnud nime Valdo Paddar.

„Kas vabal maal ei tohi siis midagi enam korraldada? Ma olen täitnud kõik formaalsused, mis selleks vaja on õigel ajal ja õigetes kohtades. Mis selles ürituses siis nii imelikku on?” küsib ta Õhtulehelt vastuseks meie pärimisele. End rahvuslaseks ja restitutsionalistiks tituleeriv Ant ütleb, et pani selle kandi 9. maiks hommikust hilisõhtuni kinni kodanikualgatuse korras. „See on päris suur ala, mis tähendab, et riik peaks tagama politsei järelvalve ja teatud turvatunde. Vähemalt pole siis venelastel seal midagi pröögata. Võib juhtuda, et ei juhtugi midagi, aga võib juhtuda ka, et vägagi juhtub.”

Elmo Ant tunnistab, et tegi broneeringu igaks juhuks ja ütleb idamaise nalja: "Selleks, et Bagdadis oleks rahulik, tuleb kuulutada välja öörahu."

Elmo Ant. Foto: Martin Dremljuga

Täpne kava pole paigas, aga Ant riikliku üritusega konkureerida ei kavatse. „Võidu jooksma ma ühegi [peaminister Jüri] Ratase tiimiga ei hakka. Ega see Euroopa eest ära jookse.”

Kaarli puiestee alale on kõigil erakondadel võimalik oma telgiga tulla, rääkida Euroopast ja kinkida meeneid. „Ma ise olen erakondadeväline ega kuulu kuhugi juba aastaid. Euroopa päev ei ole minu jaoks ainult Euroopa Liidu päev, kui meelde tuletada Gustav Suitsu ütelust "Olgem eestlased, aga saagem ka eurooplasteks!" Hirvepargi kandis on plaanis meenutada ka seda Euroopa poolt, mida me vaikselt kaotama hakkame - rahvuskonservatiivset poolt.”

Rahvusraamatukogu ees oleks tema kava kohaselt vaba kogunemise ala, midagi Hyde Parki kõnelejate nurga taolist.

Euroopa Komisjoni korraldatava Euroopa päeva keskne tähistamine on seekord Tallinnas Vabaduse väljakul laupäeval, 6. mail kell 11-16. Tavapäraselt on kavas lõbus passimäng tingliku Euroopa passiga, millega saab külastada saatkondi ning nende esindusi Vabaduse väljakul ja koguda templeid. Ürituse lõpus loositakse osalejate vahel auhinnad. Kõige lõpuks on kontsert.

Punaveteranid ja nende sõbrad on endale broneerinud 8. ja 9. maiks bussijaama taguse ala sõjaväekalmistu ees, kuhu 10 aastat tagasi viidi üle pronkssõdur. Oma avaliku koosolekud on pärastlõunast alates politseis samuti  registreerinud nii Öise Vahtkonnaga seotud seltskond kui ka MTÜ Venemaa Kaasmaalased Euroopas.

Surematu polk 9. mail Pronkssõduri juures. Foto: Tiina Kõrtsini