Foto: Daisy Lappard
Mitmesugust
19. aprill 2017, 08:01

Manona Paris: "Pole tähtis, kes raha koju toob, vaid kuidas seda (koos) kulutatakse."

Kõige tungivam suhtenõu, mida olen eales saanud, kõlas järgmiselt: «Mis, tüdruk, sa teenid oma mehest rohkem? Suisa topelt? Ja te just kolisite kokku. Mnjaa, see on probleem. Mina sinu asemel, kui ma seda suhet hoida tahaksin, hakkaksin kiiresti midagi välja mõtlema.»

No mida siis? Mu silmad olid ümmargused kui tõllarattad. Tähtis ja kuulus mees kõmpis mööda võtteplatsi ringi ning vajus mõttesse. «No ma ei tea. Maksa salaja kõik suured arved ära. Sokuta talle vaikselt kupüüre rahakoti vahele ... A see on ka muidugi rumal. Nojah. Eks sa ise tea!»

Kui te arvate, et selline olukord oli millalgi eelmisel sajandil, siis eksite! See vestlus leidis aset kõigest kümme aastat tagasi. Mul oli väga hea palgaga töö ja olin just kolinud kokku oma praeguse abikaasaga, kes toona töötas ametis, kus ta pidi pingutama vaid paar tundi päevas – ja sai selle eest ka väärilist tasu.

Koju minnes ladusin tähtsa mehe kahtlused ette. Et ega siis tõesti? Krister vaatas mulle korraks otsa nagu segasele ja hakkas siis laginal naerma.

No ja nii me elu läks – tegelikult just nii, nagu see ­tähtis mees oli soovitanud. Kuna mul oli raha, siis lennupiletid ­Indiasse maksin mina. Kristeri asi oli kohapeal tänava­kohvikutes rahakotti välgutada. Üsna kiiresti läks meil aga absoluutselt sassi, kelle arvet me hetkel kurnasime.

Jumal tänatud – varsti algas masu, ma kaotasin töö ja jäin beebiootele. Mu mees aga oli vahepeal saanud kõrgepalgalise koha, mis kattis ka minu vajadused, nii et ma ei jõudnudki väga ahastada. Mul on nimelt kiiks: ma ei talu majanduslikku sõltuvust. Kristeri rahu meie majandusliku ebavõrdsuse teemadel veenis ka mind sammu tagasi võtma ja keskenduma olulisele.

Pole tähtis, kes raha koju toob, vaid kuidas seda (koos) kulutatakse. Milliseid väärtusi – head toitu, sooja kodu, põnevaid reise – nende eest soetatakse. Muidugi ka see, et raha ei kutsuks esile irisemist. Olen olnud suhtes, kus mul tuli iga (enda raha eest) ostetud sukkpüksipaari eest vastutust anda. Krister ei uuri kunagi, mille arvelt see kõige hilisem kleit me kappi tuli. Sinu raha, ise tead. Muuseas, seda karmim on minu enesekontroll! Sest, noh, ega raha ole ju kunagi palju, eriti kui sul on veniv vannitoaremont, kaks põngerjat ja neist noorimaga kodune seiklusaldis mees.

Sel nädalal soovitan …

  • lugeda, kui elutervelt saab mõtestada enda jaoks armastust ja sõprust.
  • uurida, mida tohib ja ei tohi köögis teha fooliumiga (mina, totu, värvisin selle abil mune!).
  • innustuda Iris Apfeli vanusenorme trotsivast stiilist.
Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse