Foto: Unsplash.com
Mitmesugust
27. juuli 2017, 21:00

Neli väga head lõdvestumistehnikat, mis aitavad sul magada nagu nott

Kui sageli sa vähkred õhtuti voodis, muretsedes tuleviku (või mineviku) pärast, ega suuda uinuda? Aeg on tagasi saada sügav, rahulik uni ja altpoolt leiadki neli imehead ja tõhusat lõõgastumistehnikat, mis võivad aidata!

Lõõgastumistehnika nr 1: sügav hingamine Sügav hingamine tähendab ära õppida, kuidas hingata sügavalt, kõhuga, mitte ainult rinnaga – alguses nõuab see harjutamist, kui aga tehnika juba selge, saad seda uinumiseks (ja ka paljude muude tegevuste juures) tulemuslikult kasutada. Kõigepealt pea meeles, et hingata tuleb aeglaselt ja kindla rütmiga: 5 sekundit nina kaudu sisse, 5 sekundit suu kaudu välja.

Kuidas selline tehnika magada aitab? See aeglustab hingamist ja lõõgastab lihaseid – kuid see pole veel kõik! See vähendab ka südame löögisagedust, võimaldades kehal rahuneda, lisaks kaovad kõik negatiivsed mõtted, mis sind õhtuti vaevavad.

Kellele see sobib? Peaaegu kõigile! Seda võib kombineerida ka teiste lõdvestumistehnikatega, nii et sellist hingamist saab kasutada erinevates olukordades ja erinevatel eesmärkidel (mitte ainult uinumiseks).

Lõõgastumistehnika nr 2: lihaste järkjärguline lõdvestamine Kindlasti oled sellest ka varem kuulnud? Võib-olla sa aga ei tea, mida see täpselt tähendab... Lühidalt öeldes on see tehnika, mis lõdvestab järgemööda eri lihaseid, rahustades lõpuks maha kogu keha, nii et uinumine on lihtsam. Kuidas seda teha? Alusta varvastest – painuta neid mõne sekundi jooksul ja lõdvesta. Liigu järjest ülespoole, lõdvesta alumised jalalihased, ülemised jalalihased ja nii edasi, korrates edasi liikudes lihaste pingutamist ja lõdvestamist. Korda kogu protsessi 2–3 korda.

Kuidas selline tehnika magada aitab? Mida see ei tee? See lõõgastab lihaseid, toetades samas vaimse lõõgastuse tunnet. See tehnika viib tähelepanu muredelt eemale, sundides sind keskenduma iga üksiku lihase lõdvestamisele.

Kellele see sobib? See tehnika ei pruugi sobida teatavate puuetega inimestele, kuid üldiselt võivad seda kasutada kõik eri eesmärkidel ja erinevates kohtades (näiteks õhtul voodis, lõunapausi ajal kontoritoolil jne).

Ülejäänud tehnikatest saad edasi lugeda SIIT!

Foto: Unsplash.com