KISUB MADINAKS? Rahaküsimustel ei tohiks lasta suhtes probleeme tekitada ega süvendada. Need saab kaasaga sirgeks rääkida.Foto: VIDA PRESS
Suhted
15. aprill 2017, 12:04

NIPID IGAKS ELUJÄRGUKS: kuidas vältida rahatülisid oma teisepoolega? (4)

Inimeste suhtumine rahasse ja selle jagamisse võib olla väga erinev. See on miski, mis tekitab sageli paarisuhtes pingeid ja tülisid.

Õnneks jagavad veebiküljed wife.org ja moneycrashers.com nõu, kuidas kanda hoolt, et teie kahe rahaasjad igas elujärgus korras oleksid.

Kurameerimise ajal

Õppige tasuta või vähese raha eest lõbutsema. Jalgrattasõit, jalutuskäik pargis, tasuta kontsert, kodus kokkamine või jäätisetuutu – need on vaid vähesed võimalused ühiseks ajaveetmiseks, ilma et rahakott kannataks.

Märka oma kallima finantskäitumist. Võib-olla on tegu suurepärase suudlejaga, kes sind pisarateni naerma ajab, ent rahaasjad on hoopis teine tera. Enne kui annad lubaduse elu lõpuni temaga koos olla, uuri välja, kuidas ta suhtub kaalukatesse küsimustesse, sealhulgas rahaasjadesse.

Arutage oma unistusi ja sihte. Peaaegu kõik ühiselu otsused nõuavad raha. Kanna hoolt, et teie plaanid klapiksid omavahel.

Kooselu alguses

Ärge kolige jupphaaval kokku. Mõni toob esmalt oma hambaharja, siis mõned riided, ja enne kui sa arugi saad, on ta sisse kolinud. Arutage enne otsuse langetamist esmalt läbi üüri- ja kommunaalkulud ning teised tähtsad küsimused.

Koostage ühiselu leping. Oma kavatsusi selge sõnaga kirja pannes ennetate hilisemaid arusaamatusi ja kulukaid tülisid. Lepingut saab vajadusel ka kohtus asitõendina kasutada.

Enne ühise laenu võtmist tuleb järele mõelda. Otsustage ette, kes vastutab ühiselu jooksul tekkivate võlgade eest. Kokkuleppe puudumisel vastutab igaüks oma võla eest ise.

Vastabiellunutele

Ärge end pulmadega pankrotti ajage. Kui peate pulmapeo eest ise maksma, tasuge sularahas ja ärge võtke võlgu. Pillavast peost palju tähtsam on see, et te ots otsaga kokku tuleksite. Kaaluge väikest sümboolset koosviibimist. Pidage suurem pidu siis, kui saate seda endale lubada.

Kui saate pulmakingiks raha, ärge kõike ära raisake. Pange võimalikult palju ühiste unistuste elluviimiseks (maja, firma, lapsed) kõrvale. Vajalik on ka tagavararaha mustadeks päevadeks.

Kui leivad on ühes kapis

Looge ühine finantsstruktuur. Arutage läbi, kes maksab arveid, kes käib poes ja kes teeb enne suuremat ostu taustauuringut. Jagage tööd vastavalt oma annetele ja vajadustele.

Seadke sihiks, et kulutate iga kuu vaid teatud summa piires. Eelarvel tuleb pidevalt silma peal hoida. Kui vaja, kohandage oma käitumist vastavalt olukorrale, kulutustele ja sissetulekumuutustele.

Rõõmustage oma eripärade üle. Kui üks on säästlik ja teine laristaja, looge mõlemale meelepärane eelarve. Kui üks partner on soodsate pakkumiste spets, hoolitsegu tema büdžeti kulutamisosa eest. Kopkakoi keskendugu säästunippide väljatöötamisele.

KISUB MADINAKS? Rahaküsimustel ei tohiks lasta suhtes probleeme tekitada ega süvendada. Need saab kaasaga sirgeks rääkida. Foto: VIDA PRESS

Usalda partnerit. Rahamuredest vaikimine kahjustab kooselu avatust ja stabiilsust. Räägi probleemidest partneriga ning palu temalt tuge ja praktilisi ettepanekuid.

Ole taktitundeline. Kui sulle tundub, et su teinepool raiskab liialt raha, ära hakka süüdistama ja karjuma, vaid räägi temaga rahulikult.

Kui tulevad lapsed

Püüdke säästa. Kui võimalik, hakake juba enne lapse sündi säästma, et ema saaks beebiga ka pärast vanemapalga lõppu kodus olla. Kindlasti leiate tutvuskonnast vastseid vanemaid, kes oma lapse väikseksjäänud kraami teile kingiksid või laenaksid.

Tehke testament. Kui te pole seda juba teinud, on nüüd õige aeg. Leidke isik, kes hakkaks teie lapse eestkostjaks, kui teiega mõlemaga peaks midagi juhtuma.

Ja mis peaasi: pidage meeles oma abielutõotust. Kui tõotasid oma kaasat armastada nii rikkuses kui ka vaesuses, siis võta see oma südameasjaks.

Kindlasti satub teie ühisele eluteele ka raskusi. Ärge laske rahaküsimustel probleeme tekitada ega süvendada. Rahahädad pole põhjus minema marssimiseks. Need saab abikaasaga sirgeks rääkida ning need võivad teid isegi lähedasemaks muuta.