Foto: Arno Saar
Mitmesugust
13. aprill 2017, 11:29

KAS TEADSID? Põnevaid fakte MUNAST!

Muna on targem kui kana ehk kas teadsid...
  • ... et kanal läheb ühe muna valmis «tegemiseks» aega 24–26 tundi. Pool tundi pärast munemist hakkab ta jälle uue tootmisega otsast peale. ... et munakoor on poorne. Pooride arv võib ulatuda 17 000ni ja läbi nende saavad munasse tungida kõikvõimalikud lõhnad.
  • ... et muna vananeb toatemperatuuril ühe päevaga rohkem kui külmutuskapis terve nädalaga.
  • ... et vanemad kanad munevad suuremaid mune kui noored. Mõnikord võib vanemate kanade munades olla kaks rebu! On isegi võimalik, et muna ei sisalda ühtegi rebu. Tõsi, seda juhtub väga harva.
  • ... et kanamuna sisaldab rohkem kui 30 makro- ja mikroelementi, palju on munas ka fosforit, kaltsiumit, magneesiumi, mikroelementidest fluori, joodi, vaske, tsinki, mangaani ja vitamiine.

Mida tähendavad munal olevad numbrid?

Munadele löödud markeerimistempel koosneb tähtede ja numbrite kombinatsioonist, mis annab muna saamisloo kohta teavet. Esimene number tähistab seda, millistes tingimustes kanad kasvavad: 0 on mahe- ja ökomunad, 1 vabalt peetavate kanade munad, 2 õrrekanade munad, 3 puuris peetavate kanade munad. Järgnevad kaks tähte näitavad, kus riigis on munad toodetud: EE tähistab Eestit, LT Leedut ja LV Lätit. Järgneb viiekohaline laudanumber, mille väljastab PRIA lauda registreerimisel.

Foto: Tairo Lutter

Millest sõltub munakoore värvus?

Munakoore värvus sõltub kanade tõust. Talleggi asjatundjad selgitavad, et munakanatõugudel on tavaliselt valged, muna-liha- ja lihakanatõugudel rohkem pruunikad munad. Nõudlus pruunide munade järele tekkis 1970ndatel, kui hakati enam tähelepanu pöörama pruunikoorelisi mune munevate kanade aretamisele. Koore värvuse põhjustavad koores ladestuvad pigmendid. Ei saa väita, et muna värvus sõltub kana sulestiku värvusest, sest näiteks mustad minorka tõugu kanad munevad valgeid mune. Kindlaim tunnus, mille järgi määrata, mis värvi mune kana muneb, on kõrvalapi värvus. Valge kõrvalapiga kanad munevad valgeid ja punase kõrvalapiga kanad pruune mune. Pruunid ja valged munad ei ole sisult ehk toiteväärtuselt erinevad. Küll esineb pruunide munade puhul sagedamini rebu pinnal pruune täppe.

Foto: Ilmar Saabas

Et munad ei läheks katki...

Mune keetes ei pragune munakoor nii lihtsalt, kui lisada keeduveele soola või äädikat. Lisandeid võib panna ka siis, kui munad on juba keetmisel mõranenud – nii ei pressi munavalge vähemalt munast välja.

Kui suured munad karbis peituvad?

Kõik me teame, et täht munakarbil tähistab muna suurust, kuid kui suured need munad siis ikkagi olema peaks, pole sageli ostjail aimugi. Anname väikse spikri:

  • S – kuni 52 g
  • M – 53–62 g
  • L – 63–72 g
  • XL – 73 g ja raskemad
Foto: Tairo Lutter