Foto: Naisteleht 2012
Mitmesugust
13. aprill 2017, 11:11

8 näpunäidet, kuidas värvida mune keemiata!

Keegi ei taha süüa mune, mis on küll ilusad ja läikivad, kuid haisevad (ning mis veel hullem, ka maitsevad) nagu nitrovärv. Ka keemiata saab munad värviliseks võõbata.

Sibulakoortega oleme ju kõik mune värvinud ning ega mustika või punase kapsagagi mingit uut ja keerulist nippi appi võtta tule — keedad mune koos värvainet andva taimeosaga nii umbes kümme minutit ja siis ehmatad külma veega.

  • LILLAKAS. Vaja läheb: 1 klaas punast veini.
  • ROOSA. Vaja läheb: 1 klaas vett, granaatõunamahla.
  • SININE. Vaja läheb: 2 tassi vett ja vähemalt 5 punase kapsa lehte – mida rohkem lehti paned, seda tumedam sinine tuleb!
  • SINISETRÄPSULINE. Vaja läheb: 2 tassi vett, 5 punase kapsa lehte, 1 tass külmutatud ja sulatatud mustikaid.
  • KOLLANE. Vaja läheb: 2 tassi vett, 3 spl kurkumit.
  • PUNAKASPRUUN. Vaja läheb: 2 tassi vett, 4 kollase sibula kuivi koori ja korralikku hunnikut punase sibula koori.

Eriti mõistlik mõte on munad värvivees valmis keeta, ära ehmatada, siis vette lusikatäis äädikat lisada ja munad uuesti vette suplsatada. Nii kinnistub värv paremini. Aga üle ei maksa äädikaga muidugi pingutada, sest see teeb munakoore pehmeks. Sedasi värvivees näiteks 10 tundi ehk üle öö seistes saavad munad eriti kauni ja intensiivse tooni.

Foto: Naisteleht 2012

Siin pildil olevad värvid on kõik just nii mõnusalt erksaks saadud. Looduslikult värvitud munad on pigem matid, seega võid läike andmiseks neid õige pisut toiduõliga piserdada või tupsutada. Kuna aga mõned looduslikud värvid kipuvad üsna lihtsalt maha tulema, siis munakoort hõõruda me muidugi ei soovita. Head katsetamist, imetlemist ja koksimist!

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta aprillis, autor Merle Luik.

Foto: Naisteleht 2012