Kas kusagil on nende noorukite jaoks ka enam kaaslasi?Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
12. aprill 2017, 17:12

Noored mehed, kes tahavad, et nende naised oleksid kodukanad (9)

Nad on noored ja pealtnäha erudeeritud, kasvanud üles kodudes, kus töötasid mõlemad vanemad. Neiud, kes on nende eakaaslased, on sageli kui mitte suisa feministid, siis ikkagi üsna iseteadlikud ja ambitsioonikad. Miks on mõnedel noormeestel sellega raske leppida ja miks tahaksid nemad omale naiseks sellist "kodukana", kes polnud ei nende ema ega pole ka nende praegused elukaaslased?

Vastuseid küsimusele otsis Austraalia väljaanne news.com.au, kelle ajakirjanik istus maha rühma tudenginoorukitega, kes kõik väitsid, et tahaksid tulevikus endale kodust abikaasat. Enne rääkima asumist nõudsid noormehed, et ei avaldataks nende ülikooli, pärisnimesid ning et naisajakirjanik neis piinlikkust ei tekitaks. Ajakirjanik tunnistas, et suudab kindla peale täita vaid kaks esimest soovi.

Noormeeste lähenemine ja sõnakasutus teemast rääkides on erinev, kui on näha, et kõik mehed on teema peale hoolega mõelnud. Kes alustab ettevaatlikult, tunnistades, et nende valitud eriala on lihtsalt nii pingeline, et keegi peab lihtsalt olema, kes laste eest hoolitseks, sest tema seda ei jõuaks. Mõni võtab bravuurikama tooni ja peab naiste edukusele keskendumist enda diskrimineerimiseks. "Miks meie peame ohverdama?" nõuab üks noormees. "Ma tean, et kunagi diskrimineeriti tüdrukuid ja et lastega kodus passimine ja koristamine ja muu p**k on ilmselt üsna tüütu. Aga miks mina peaksin selle kompenseerimiseks nõmedaid asju tegema? Miks mind diskrimineeritakse? Mulle see ju ka ei meeldi." Kas nooruk peab ennast liiga heaks ja naisi just parajateks, et "nõmedaid" asju teha, ta ei täpsusta.

Kõiki noormehi iseloomustab aga üks joon – kõik nad tahavad olla edukad ja rikkad. Isegi need, kes pole valinud stressirohket, kuid raha teenivat eriala. Ükskõik mis, aga raha ja edu peab olema. Ning sellest leiabki nendega rääkinud ajakirjanik noormeeste murekoha.

Noormeeste vanemad nõuavad neilt endiselt edulugusid. Tahavad ju kõik vanemad, et nende lapsed oleksid edukad. Kuid ühiskond laiemalt soosib ka tütarlaste edukust. Ühest küljest tunnevad poisid survet jõuda kaugele, teisest küljest survet anda järele ja anda teed ka tüdrukutele. Nad ei näe võrdsuses vanade vigade parandamist, vaid sekkumist nende endi edulugudesse. Võrdsuse häid külgi, nagu ka mõtestatud ja ilusat elu väljaspool karjääri nad ei näe.

Need noormehed väidavad samas, et toetavad sugude võrdsust. Lihtsalt mitte oma eludes. "Igal pool mujal, laske käia, aga minu kodus olgu asjad vanaviisi," on nende sõnum. Kas aga tänapäeva naine sellega nõus on?