Foto: EOK
Mitmesugust
7. aprill 2017, 11:24

Eesti sportlased astusid valge kaardiga koolikiusamise vastu

Neljapäeval, 6. aprillil tähistatakse Eesti Olümpiakomitee eestvedamisel rahvusvahelist valge kaardi päeva, mille raames sportlased kutsuvad valget kaarti näidates üles koolikiusamist märkama ja kiusamisele vahele astuma.

Kettaheitja Gerd Kanter nentis, et täna on Eesti koolides iga neljas või viies õpilane oma klassikaaslaste poolt kiusatud. „See pole kindlasti normaalne. Kui näeme, et kedagi kiusatakse, tuleb sekkuda. Sekkumiseks ei pea olema kaks meetrit pikk ja sada kilo raske. Alustada võib sellest, et lihtsalt midagi öelda ja kiusajat korrale kutsuda,“ ütles Kanter.

Kulturist Ott Kiivikas lausus, et kiusamine teeb haiget. „Isegi ainult sõnad võivad teha väga palju valu. Kui näed, et kedagi kiusatakse, siis sekku! Selleks pole vaja suuri muskleid, piisab sellest, et süda ja pea on õigel kohal. Hea sõna aitab vahest väga palju,“ ütles Kiivikas.

Iluuisutaja Johanna Allik meenutas juhtumit esimesest klassist, mis teda isegi veel kümme aastat hiljem saadab. „Minu klassivenda kiusati ja mul on väga kahju, et temaga nii tehti, sest ühegi inimesega ei peaks nii käituma. Tahtsin teda kuidagi aidata – küpsetasin talle mõnikord pirukaid ja jalutasin temaga koos koju, et ta ennast turvalisemalt tunneks. See kõik on mul tänaseni hinges. Palun, et kui näete, et kedagi kiusatakse, siis astuge vahele ja aidake, sest ka sellele inimesel hakkab siis kergem,“ ütles Allik.

Eesti Olümpiakomitee sportlaskomisjoni liikmed Gerd Kanter, Ott Kiivikas ja Johanna Allik salvestasid videopöördumised, milles kutsuvad üles koolikiusamisele vahele astuma. Samuti kutsuvad paljud teised Eesti sportlased ja meeskonnad täna valge kaardiga üles koolikiusamist märkama ja sekkuma. Kõik videod ja fotod jõuavad Eesti Olümpiakomitee Facebooki lehele nimega „Olen Olümpiafänn“ aadressil www.facebook.com/Olympiafann, samuti erinevate sportlaste ja meeskondade sotsiaalmeedialehtedele.

„Kiusuvaba haridustee eest võitlevad organisatsioonid on väga tänulikud, et sportlased on näidanud üles soovi sellele väga olulisele teemale tähelepanu juhtida,“ tunnustas SA Kiusamisvaba Kooli tegevjuht Triin Toomesaar EOK ja sportlaste algatust. „Kui Gerd Kanteri, Johanna Alliku, Ott Kiivikase ja teiste sportlaste toetavad sõnad aitavad õpilastel leida julgust kiusamise peatamiseks vahele astuda, on sellest abi väga paljudele Eesti lastele.“

Ka igaüks, kes tunneb, et tahab koolikiusamise vastu üles astuda, on oodatud tegema endast foto valge kaardiga ning hashtagidega: #äralasekiusata #WhiteCard #terveeestieest @Olympiafann @peaceandsport

Foto: EOK