Foto: Kalev Lilleorg
Mitmesugust
5. aprill 2017, 22:50

Manona Paris: "Eestis on Euroopa suurim meeste ja naiste palgalõhe."

Iga kord, kui kuulen, et palgalõhe on välja mõeldud ja saamatute eneseõigustus, tahaks panna eurose mündi suurde klaaspurki. Kui selle sisu siis aasta lõpul kõigi naiste vahel välja jagada, olen üsna kindel, et see teeks keskmise palgalõhe tunnipalgas ehk 26,9 protsenti kenasti täis ja üle jääks paar senti kohvi ning jäätise jaoks.

Eestis on Euroopa suurim meeste ja naiste palgalõhe. See tähendab, et naise tööpanus on laias laastus enam kui neljandiku võrra odavam kui meestel. Mis aga kõige kummalisem: suurem osa ühiskonda võtab ikka veel sõna teemal, et naiste töö madalam tasu on lihtsalt asjade loogiline seis, et naised ongi vähem väärt – vähem jõudu ja pühendumist ning rohkem lapsi.

Samas on vähe kohti, kus toore jõu eest palka makstakse. Mis puutub lastesse, siis see on tegelikult isegi boonus. Loodan väga, et viimase aja isapuhkuste trend meenutab tööandjatele, et lapsed sünnivad mõlemale soole. Üks mu kõigi aegade lemmikülemusi ütles aga alati, et tema eelistab võtta tööle väikeste lastega naisi. Emad on väga tööle pühendunud, sest neile on seda eluliselt vaja. Nad ei käitu ennasthävitavalt. Kui lapsed jäävadki haigeks, teevad emad kõik, et töö saaks tehtud – leiavad hoidja või võimaluse teha tööd kodust.

Omaette teema on oskus pidada palgaläbirääkimisi. Ka siin ei saa rakendada niivõrd soo, kuivõrd isiksuse stereotüüpi. Tõesti, paljud naised ise (nagu ka mehed) jätavad palgaläbirääkimistel oma argumendid kasutamata. Või siis lendavad peale ebaõiglaste ootustega ja kapituleeruvad juba esimese vastulöögi ajel. Kiire nipp: 1. Tee selgeks reaalne selle valdkonna palga tase. 2. Mis on sinu enda müügiargumendid ja nende hind? 3. Jäta väike kauplemisruum.

Lõpetuseks pildike päriselust. Ükskord küsisid peretuttavad, keskealised mehed, miks ma ikka selle palgalõhe teemal pirisen. Vastasin, et vaadake, kullakesed, teie ise peaks tegelikult pirisema. Võta seda niimoodi: see, et sinu kallis kõrgharitud naisuke saab oma kahtlemata õiglase töö eest – sest lapsed on teil ju suured – pooliku kõrgharidusega meeskolleegidest neljandiku võrra väiksemat palka, on otsene vargus sinu pere eelarvest. «Kuradi kurat,» ütles lõkkele löönud silmadega mees, «see paneb asja väga teise konteksti!»

Sel nädalal …

  • loe, kuidas Kertu Jukkum armus üksindusse ja tormi. Lk 14
  • pane kõrva taha, millal eelistada köögis vanilli ja millal vanilliini. Lk 32
  • rõõmustab harakas minus kevadiste meigivärvide üle. Lk 58
Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse