Foto: Liana Turpakova
Maailm
4. aprill 2017, 14:14

ÕHTULEHT PETERBURIS | Kas mägilaste vali pauk FSB sünnipäevaks? (21)

Kell 7 on Peterburi metroos varahommikune tipptund, kuid mitte täna, sest Neevalinn on mattunud sügavasse leina, paneb Õhtulehe venekeelse portaali Vecherka ajakirjanik Liana Turpakova tähele. Eilne metroorünnak nõudis viimastel andmetel 14 inimelu, 49 inimest on haiglas, mitmed kodusel ravil.
Foto: Liana Turpakova

Baltiiskaja metroojaamas žetoone müüv kassiir on vaikne ning ütleb, et inimvool jaamas on erinev. Jaamas on vaid üksikud suurte kompsudega reisijad ja patrullivad politseinikud. Väljapääsu juures tuleb läbida metallidetektor ning tipptunnil on ilmselt omajagu ootamist. Turvaväravaid jäädvustada üritav ajakirjanik saab kohe korravalvuritelt valjult noomida: "Tütarlaps, pole vaja pildistada!"

Kuigi metroos teatatakse pidevalt, et kõik jaamad töötavad tavarežiimil, on inimesi vähe. Inimeste vestlusest selgub, et paljud on otsustanud täna igaks juhuks taksoga liikuda ja seda hoolimata tunni-pooleteise pikkusest ooteajast.

Foto: Liana Turpakova

Ajakirjanik sõidab Tehnologitšeskaja jaamast Sennaja Ploštšadile - just nende kahe jaama vahel leidis aset terrorirünnak. Jaamas pole lilli ega reisijaid, küll on aga kuhjaga vahti pidavaid teleajakirjanikke. Nad suitsetavad, räägivad sosinal ja ootavad-ootavad. "Kas Putinit ei tulegi?" - "Eile käis," vastab tujutu kolleeg ja pöörab selja, andes mõista, et ei viitsi suhelda.

Vanatädikesed on palju sõbralikumalt meelestatud. Üks neist elab kohe Sennajal, aga oli eile tütrepoega hoidmas ja seepärast sai juhtunust teada naabritelt ja telerist, millest on tal kahju. Tema sõnul oli tegu kuritegelike grupeeringute ja jõustruktuuride vahelise arvete klaarimisega, siiani oli küll vaherahu vett pidanud. Pikemast jutust ei tule midagi välja: "Miks te küsite, kust te pärit olete? Meil ei lubatud rääkida". Ja lahkub kiirustades.

Foto: Liana Turpakova

Veidi hiljem 24h avatud söögisaalis on Peterburi kolleegidelt kuulda sarnast versiooni. Tegu oli president Vladimir Putini ja Tšetšeenia juhi Ramzan Kadõrovi vahelise kokkuleppega. Vene linnad pidid jääma terrorirünnakutest vabaks ning Tšetšeenia ja võimalik, et kogu Venemaa Kaukaasia saab endale rohkem iseseisvust oma asju ajada. Rünnak rahvuskaardi vastu Tšetšeenias ja sellele järgnenud karmid meetmed ilmselt ei meeldinud kellelegi ning eile kärgatas sellele vali vastus. Just päeval, mil Putin viibis Piiteris ja kohtus oma Valgevene kolleegi Aljaksandar Lukašenkaga. Kuid see on vaid üks juhtunu versioonidest, mida leheneegrid omavahel arutasid.

Foto: Liana Turpakova

Mainitakse ka seda, et eile, 3. aprillil 1995. aastal allkirjastas Vene esimene president Boriss Jeltsin julgeolekuteenistusi puudutava föderaalseaduse ning seda peetakse toona loodud Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) sünnipäevaks.

Vaata ülejäänud fotosid SIIT