Tõnis ErilaidFoto: Tiina Kõrtsini
Blogid
3. aprill 2017, 04:00

Kuidas admiral Pitka kodumaale jõudis (1)

"Eile hommikuse Riia kiirrongiga jõudis Tallinna peale kuueaastast Eestist äraolekut admiral Juhan (Johan) Pitka. Ta tuli Kanadast kodumaale külastama oma sugulasi ja tuttavaid ning vaatama siinseid olusid. Kuna admiral Pitka tulek aegsasti Eestis teatavaks oli saanud, siis korraldas kaitseliit koos seltskondlike organisatsioonidega temale siin piduliku vastuvõtu, mis Tallinna jaamas kujunes rahva meeleavalduseks," kirjutab Kaja 4. aprillil 1930.

"Kui Pitka jõudis koju Koidula uulitsale, ootas teda seal toimetuse esindaja. "Oma jooksvahaigusest olen seal lahti saanud," ütles Pitka.

"Siin arstisin seda paar aastat tagajärjetult mudavannidega. Kanada kuiv ja hea kliima aga mõjus."

Pitka asukoht on Stuarti järve ääres, loodusilu poolest suurepärases kohas, mägede vahel.

"Eesti asunikke läks sinna koos minuga 6–7 perekonda, kuid need kadusid peagi linnadesse laiali. Hiljem tuli naabrusse järve kaldale kolonel Steinmann, kes harib aiamaad." Küsimusele, kas vastavad tõele kuuldused tema Kanada majapidamise likvideerimise kohta, vastas Pitka, et selles ei ole ta veel mingit otsust teinud."

Johan Pitka tuli Eestisse tagasi ja ETK direktorina jõudis ta tegelda ka poliitikaga. Kanadasse (Briti Kolumbia) jäi Pitka sealviibimisest mälestuseks temanimeline laht, mägi ja jõgi.